Súdna rada hlasovanie o Harabinovi odložila

Ani po polroku sa Súdna rada nedokázala vyjadriť k etickosti správania a vyjadrení sudcu Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Stanovisko, ktoré pripravila špeciálna etická komisia, bolo odložené a Súdna rada sa k nemu vráti opäť o mesiac. Na jeho základe môže predsedníčka rady podať podnet na disciplinárne stíhanie.

26.03.2018 16:20 , aktualizované: 18:04
debata (12)

Prvá špeciálna etická komisia, ktorá sa venuje len sudcovi Harabinovi, bola zriadená na podnet bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Tá Súdnu radu požiadala o prijatie stanoviska k interpretácii zásad sudcovskej etiky.

„Nevhodnosť správania JUDr. Harabina na verejnosti nie je ojedinelá, predovšetkým bola opakovane predmetom prejednávania aj disciplinárnych senátov,“ napísala v podnete exministerka Žitňanská. Žiadala Súdnu radu, aby bližšie špecifikovala, čo sa v prípade sudcu považuje za „nevhodné správanie a vystupovanie.“

Žitňanská v návrhu opísala podľa nej hlučné prejavy sudcu Harabina v jednom z bratislavských podnikov. Vyčítala mu tiež jeho príspevky na sociálnych sieťach. Harabin to opakovane označil za snahu trestať ho za právny názor a upieranie slobody slova.

Päťčlenná špeciálna etická komisia prišla s niekoľkostranovým stanoviskom, ktoré Harabinove výroky a správanie posúdilo ako vybočenie zo zásad sudcovskej etiky. Súdna rada však o ňom nakoniec nehlasovala, pretože sudca Martin Michalanský predložil na poslednú chvíľu vlastný návrh.

Ostatní členovia rady sa s ním chceli oboznámiť a hlasovanie preto odložili. Jeden z členov Súdnej rady Dušan Čimo považuje Michalanského návrh za nekorektný voči práci etickej komisie. „Z môjho pohľadu bol predložený preto, aby sa rozhodovanie o tomto bode programu odkladalo a aby sa vytváral priestor pre presvedčenie niektorých členov Súdnej rady, aby ten jednoznačný návrh nebol schválený v tejto podobe, ale inej, alebo to prípadne išlo do stratena,“ myslí si Čimo.

Výklad, čo je nevhodné správanie a vystupovanie sudcu, ktorý nakoniec prijme Súdna rada, by sa mal stať súčasťou etických zásad. Na základe nich minister alebo predsedníčka Súdnej rady budú môcť podávať návrhy na disciplinárne stíhanie.

Súdna rada debatovala aj o predsedovi bratislavského krajského súdu Ľubošovi Sádovskom. Mala potvrdiť, či jeho vzťah s advokátom Radomírom Bžánom je v súlade so zásadami sudcovskej etiky. O takéto stanovisko ju požiadala rovnako exministerka Žitňanská. Toto podanie bude riešiť stála etická komisia, ktorá vznikla. Tá sa bude venovať na úrovni Súdnej rady všetkým podobným prípadom. Jej členmi sú Martin Michalanský, Ján Havlát, Elena Berthotyová, Lenka Praženková a Jozef Vozár.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Súdna rada