V súvislosti so Skripaľom si rezort diplomacie predvolal ruského veľvyslanca v SR

Slovenský rezort diplomacie sa rozhodol bezodkladne predvolať veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku a požiadať ho o vysvetlenie k prípadu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa otráveného v Británii.

26.03.2018 16:35 , aktualizované: 18:45
debata (96)

„Vývoj situácie ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty EÚ vrátane Slovenska ovplyvní ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Členské štáty Európskej únie vo štvrtok na summite Európskej rady vyjadrili svoju podporu Británii, ktorá útok na Skripaľa a jeho dcéru Juliu pripisuje Rusku. Na základe toho už ruských diplomatov vyhostilo Spojené kráľovstvo, otvorene o tom hovorí aj Nemecko či Francúzsko. Kroky proti Moskve pripúšťajú aj pobaltské krajiny a Spojené štáty americké.

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že 18 krajín vyhostilo v pondelok vyše stovku príslušníkov ruských tajných služieb. Najviac diplomatov posielajú domov Spojené štáty, až 60. Británia vyhostila 23 Rusov, Ukrajina 13 a Kanada, Nemecko, Francúzsko a Poľsko po štyroch. Traja Rusi musia opustiť Českú republiku a Litvu, dvaja Holandsko, Dánsko, Taliansko a Albánsko. Po jednom diplomatovi posiela späť do Ruska aj Švédsko, Chorvátsko, Rumunsko, Fínsko, Estónsko a Lotyšsko.

Hrnko: Slovensko by malo v kauze Skripaľ postupovať nanajvýš obozretne

Slovensko by malo v otázke kauzy Skripaľ postupovať nanajvýš obozretne a riadiť sa starou rímskou zásadou Audiatur et Altera Pars, teda nech je vypočutá aj druhá strana. Vyhlásil to podpredseda SNS Anton Hrnko s tým, že by Slovensko nemalo vo vzťahu k Rusku prijímať unáhlené rozhodnutia.

„Našu lojalitu k spojencom a euroatlantickej spolupráci predsa nemôžu narušiť naše požiadavky, aby sa odvetné opatrenia prijímali až na základe nezvratných dôkazov, nie na základe indícií, ktoré vôbec nemusia zodpovedať pravde,“ povedal Hrnko. Vo viacerých európskych krajinách podľa neho zvolili túto cestu. „Aj SR by najskôr mala vypočuť argumenty druhej strany a až následne konať. Nie je našou úlohou súdiť v súde bez nezvratných dôkazov,“ podotkol.

Most-Híd: Predvolanie ruského veľvyslanca považuje za prvý krok

Most-Híd víta rozhodnutie ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí predvolať si veľvyslanca Ruskej federácie na rozhovor v súvislosti s prípadom otravy dvojitého agenta Sergeja Skripaľa. „Považujeme to len za prvý krok. Útok zakázanou chemickou zbraňou na území Európskej únie nemôžeme akceptovať,“ uviedla strana v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa Klára Debnár. Strana tak reaguje na vývoj v kauze Skripaľ.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #vyhostenie ruských diplomatov #Sergej Skripaľ