Danko: Presun odposluchov musí byť do budúcnosti témou

Je zástancom toho, aby nasadzovanie odposluchov mali v gescii nezávislé inštitúcie.

26.03.2018 22:39
SNS: Vyjadrenie k vnútropolitickej situácií Foto: ,
Predseda strany SNS Andrej Danko
debata (1)

Predseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko je presvedčený, že do budúcnosti je potrebné sa rozprávať o presune odposluchov z polície a Slovenskej informačnej služby (SIS) napríklad na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Povedal to novinárom s vysvetlením, že je zástancom toho, aby nasadzovanie odposluchov mali v gescii nezávislé inštitúcie.

„Najväčší problém od čias Daniela Lipšica je, že bola posilnená kompetencia Policajného zboru z hľadiska kúpy odpočúvacieho zariadenia. Problémom je, že účastníkom v trestnom konaní je polícia, ktorá má hromadiť dôkazy. A je tam určitá nerovnosť, ak polícia disponuje aj odposluchmi. Ja som zástanca takých riešení, aby odposluchy boli v orgánoch nezávislých inštitúcií,“ povedal.

Danko aj preto upozorňuje, že debata o zmene voľby policajného prezidenta by sa nemala diať „hurá systémom“. „Lebo s tým súvisí aj systém policajného zboru, teda kto bude menovať nižších funkcionárov, kde budú odpočúvacie zariadenia, či sa nepresunú z SIS a polície do NBÚ. To je téma na jednu konferenciu,“ do­dal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Andrej Danko #odposluch