Policajti prehľadávali okolie Kuciakovho domu a les vo Veľkej Mači

V lese pri obci Veľká Mača (okr. Galanta) polícia v utorok vykonala operatívnu akciu zameranú na zaistenie prípadných ďalších dôkazov, za Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

27.03.2018 12:19 , aktualizované: 18:13
debata (88)

„Ide o operatívnu akciu polície zameranú na zistenie a zaistenie prípadných ďalších dôkazov. V tomto štádiu konania nebude bližšie akciu komentovať, ani sa k nej vyjadrovať,“ povedala Predajňová.

Portál tvnoviny.sk informoval, že les za Veľkou Mačou v blízkosti rodinného domu, v ktorom zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, prehľadáva polícia. Na mieste zasahovalo niekoľko desiatok strážcov zákona, ktorí na mieste vytvorili rojnicu. Podľa informácií tvnoviny.sk policajti hľadali vražednú zbraň.

Za dedinou boli údajne dva policajné autobusy a z lesa je počuť štekot.

Starosta obce Veľká Mača pre Pravdu povedal, že mu telefonicky oznámili zvýšený pohyb policajtov vo Veľkej Mači. „Včera (v pondelok) nad obcou lietala helikoptéra,“ vyjadril sa a dodal, že v Mačianskom háji boli v utorok policajti už o deviatej ráno, akcia však už mala skončiť.

Policajná akcia sa odohrala iba deň po tom, ako dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry oboznámil verejnosť s detailnejšími informáciami o vražde.

Bývalý policajný vyšetrovateľ Peter Vačok upozornil, že na základe strohých informácií, ktoré prokuratúra poskytla, nie je možné konkretizovať, čo sa v lese odohrávalo. „No ak sa na to pozrieme vo všeobecnosti, môžem povedať len jedno – proces vyšetrovania je zabezpečovanie dôkazov a dôkazných prostriedkov. Na základe toho sú stanovené nové úlohy a musia sa vykonať ďalšie úkony. Zrejme bolo v tomto procese vyšetrovania niečo zistené, a na to sa musí nejakým spôsobom reagovať,“ priblížil exvyšetrovateľ.

Podobne to vníma aj bývalý šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor. „Z medializovaných informácií sa dá usudzovať, že polícia zrejme prišla k nejakému dôkazu alebo záveru. Napríklad že páchateľ prichádzal k domu cez les alebo cez nejakú voľnú pôdu, záhrady a z tohto dôvodu pristúpila k takémuto úkonu. Páchateľ tam mohol prísť viacerými spôsobmi a podľa môjho odhadu došlo k situácii, že na základe získaných dôkazov polícia predpokladá, že by mohlo ísť o príchodovú alebo odchodovú cestu páchateľa v tom mieste, kde vykonávala túto širšiu obhliadku miesta činu,“ podčiarkol Ivor.

Podľa jeho názoru je ťažké hodnotiť, či mali policajti háj prehľadať skôr. „Domnievam sa, že tu došlo z analýz jednotlivých dôkazov k určitému postúpeniu informácií, indícií, a polícia na to adekvátne reagovala,“ dodal Ivor.

K vražde Jána Kuciaka Martiny Kušnírovej došlo 21. februára 2018. Martinu Kušnírovú zabili krátkou zbraňou kalibru 9 milimetrov jednou strelou do hlavy, Jána Kuciaka dvoma strelami do srdca. Na mieste sa našli dve nábojnice, nič nezmizlo. Bola to s najväčšou pravdepodobnosťou vražda na objednávku, uviedol prokurátor, ktorého identitu požiadala ÚŠP nezverejňovať.

Podľa informácií televízie Markíza policajti hľadajú vraždenú zbraň.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #vražda novinára Jána Kuciaka