Učiteľ môže žiaka naučiť človečenstvu

Učiteľ je človek, ktorý každého z nás viac alebo menej poznačí na celý život. Viac ako šesťdesiat pedagógov oslávilo Deň učiteľov už v utorok. Z rúk ministerky školstva Martiny Lubyovej (nom. SNS) si prebrali ocenenie za prácu. Udelila im Veľkú a Malú medailu sv. Gorazda či ďakovné listy.

27.03.2018 13:09 , aktualizované: 18:01
Deň Učiteľov, ocenenia, Lubyová Foto: ,
Na snímke vľavo ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová počas oceňovania učiteľov pri príležitosti Dňa učiteľov 27. marca 2018 v hoteli Bôrik v Bratislave.
debata (4)

Stredoškolská pedagogička Mária Juristová pôsobí za katedrou už 44 rokov. Jej vyučovanie dejepisu a občianskej náuky vedú myšlienky humanizmu a ľudských práv. „Tiahnu sa celými dejinami, kde práve to nepríjemné a zlé sa deje pre nedostatok ľudskosti a myšlienky byť pozitívny k ľuďom,“ približuje Juristová, držiteľka Veľkej medaily sv. Gorazda.

Tú jej udelila ministerka školstva za celoživotné pedagogické pôsobenie a rozvoj humánnosti vo vyučovaní. Učiteľka pôsobiaca na Gymnáziu Ivana Kupca v Hlohovci totiž takmer polovicu kariérneho života spolupracuje ako koordinátorka pre Trnavský kraj na projekte Olympiády ľudských práv, ktorej mediálnym partnerom je aj denník Pravda.

„Za ten čas, nie každé obdobie, aj v mojom súkromnom či pracovnom živote, bolo priaznivé. Jediné, čo si môže človek v takýchto situáciách zachovať, je vlastná dôstojnosť a vzťah k vlastnej cti a menu. A to sa snažím aj deťom dávať,“ vysvetľuje. Za najdôležitejšie pokladá, aby si žiaci uvedomili svoju ľudskú a občiansku suverenitu v každodennom živote a dokázali sa správne presadiť. Novým vyučovacím metódam sa nebráni, no za vážnejšie považuje budovanie vzťahu učiteľ – žiak.

Stredoškolská pedagogička Mária Juristová (v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Mária Juristová Martina Lubyová Stredoškolská pedagogička Mária Juristová (v pravo) pôsobí za katedrou už 44 rokov. Jej vyučovanie dejepisu a občianskej náuky vedú myšlienky humanizmu a ľudských práv.

„To najviac funguje, žiaci potom učiteľovi veria a berú ho vážne. Od neho si osvojujú myšlienky človečenstva,“ konštatuje Juristová. Hoci má pre ňu olympiáda obrovskú hodnotu, pomaly hľadá za seba náhradníka.

„Pokúsim sa hneď neodísť, ale postupne by som to mala prenechať mladším,“ naznačuje.

Ľudské práva, správna argumentácia či tolerantnosť k iným názorom patria k hlavným vyučovacím pilierom aj učiteľky Zuzany Smetanovej zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Bratislave. Pred dvadsiatimi rokmi stála pri prvých krokoch Olympiády ľudských práv, za ktorú si aj ona, ako koordinátorka pre Bratislavský kraj, v utorok odniesla Malú medailu sv. Gorazda.

„Neočakávala som, že to tak dlho vydrží, aj preto, že nie vždy nám na školách dovolili hovoriť o témach otvorene. Boli obdobia, kedy sme museli o pochopenie a prijatie dosť bojovať a museli sme sa trochu skrývať,“ spomína učiteľka občianskej náuky, psychológie, komunikácie a práva. Dnes sa žiaci sami hlásia do súťaže. „Nejde však len o preukazovanie vedomostí, je to rozvíjanie občianskych a demokratických kompetencií,“ pripomína Smetanová, ktorá skúsenosti zbierala aj v materskej a na základnej škole. „Zisťovala som, že ľudské práva sa dajú učiť nielen z učebníc, ale aj zážitkami, diskusiou, hrou či drámou. A tak sme začali učiť inak,“ usmieva sa.

Ocenenia si prevzalo 61 pedagógov na všetkých úrovniach vzdelávacieho systému, od materských až po vysoké školy. Medzi ocenenými nechýbali ani učitelia špeciálnych, umeleckých škôl či našich krajanov žijúcich v Rumunsku a Srbsku. „Všetci tvoríte v našej spoločnosti nezastupiteľnú úlohu. Bez dobrých učiteľov by sme len ťažko zvládali všetky výzvy v školstve,“ ocenila Lubyová.

Pripomenula preto, že zvýšenie atraktivity učiteľského povolania považuje za prioritu. „Posunúť školstvo na vyššiu úroveň je naším spoločným cieľom,“ uzavrela Lubyová. Morálne ocenenia nesúce meno svätého Gorazda sú najvyšším stupňom ocenenia v rezorte a udeľujú sa od roku 1999. Odovzdávajú ho ministri školstva pri príležitosti Dňa učiteľov pedagógom, školským pracovníkom a pracovníkom v iných oblastiach spoločenského života, ktorí vykonali záslužnú prácu pre školy a žiakov.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenia #den učiteľov #Martina Lubyová