Obvinení z obchodovania s ľuďmi ostávajú vo väzbe

Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes vyhovel sťažnosti prokurátora a ponechal vo väzbe štvorčlennú rodinu z Veľkých Teriakoviec v okrese Rimavská Sobota.

27.03.2018 17:44
debata

Kvarteto stíhajú za zločin obchodovania s ľuďmi, pretože vyviezli dvoch bezdomovcov do zahraničia na žobranie. Obvinení im potom brali peniaze a poskytovali minimálnu starostlivosť. Okresný súd v Rimavskej Sobote obvinených z väzby prepustil, ale po sťažnosti prokurátora krajský súd rozhodol, že ostávajú za mrežami.

Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii obvinil zo zločinu obchodovania s ľuďmi 50-ročnú Renátu K. a jej príbuzných – 49-ročného Júliusa, 31-ročného Karola a 27-ročného Patrika. Obeťou týchto obchodníkov s ľuďmi sa stali bezdomovci 46-ročný Aladár a 51-ročná Eva z Banskej Bystrice. Rodinný klan Aladára vyviezol na žobranie do Švajčiarska a Evu do Rakúska.

Aladár mal zarábať po kľačiačky s plastovým pohárikom v ruke v meste Olten a Eva v Salzburgu. „Pracovať“ museli sedem dní v týždni od rána do večera. Naučili ich po nemecky ďakovať i prosiť. Všetky vyžobrané peniaze im poverený člen rodiny zobral. Stravu im dávali minimálnu a spali v rôznych altánkoch. Keď Aladár zistil, že ho vykorisťujú, asi po mesiaci „práce“ ušiel späť na Slovensko. Eva žobrala najprv v Rakúsku, neskôr ju presunuli do Švajčiarska. Odtiaľ sa vrátila s pomocou istej mladej ženy, ktorá ju našla spať na železničnej stanici.

Prokurátor žiadal väzbu z obáv, že by Renáta K. a jej príbuzní mohli pokračovať v trestnej činnosti, alebo ujsť do zahraničia.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #obchod s ľuďmi