Danko: SR by si v prípade novičok mala zachovať vlastnú zahraničnú politiku

"Zachovajme si svoj zdravý rozum a svoju vlastnú zahraničnú politiku."

27.03.2018 21:39
Bratislava Parlament Schôdza andrej danko Foto: ,
Predseda NR SR Andrej Danko
debata (25)

V prípade použitia chemickej látky novičok vo Veľkej Británii a následnej reakcie viacerých štátov Európskej únie (EÚ), ktoré vyhostili ruských diplomatov, by si Slovensko malo zachovať vlastnú zahraničnú politiku. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR a šéf SNS Andrej Danko.

„Zachovajme si svoj zdravý rozum a svoju vlastnú zahraničnú politiku. My nie sme gubernia, my sme samostatný štát!“ povedal Danko. Slovenská republika sa zatiaľ k iným krajinám EÚ nepripojila a predseda parlamentu privítal prístup nášho ministerstva zahraničných vecí. „Oceňujem, že sme jeden z 12 štátov, ktoré vážne analyzujú situáciu a že sme nenastolili hurá systém, ktorý zvolili určité štáty bez toho, aby mali argumenty a dôkazy, čo sa vlastne v Spojenom kráľovstve stalo. Nie je šťastným riešením, aby nás ostatné štáty posudzovali podľa toho, koľko diplomatov vyhostíme,“ skonštatoval Danko.

Andrej Danko poukázal aj na záväzok Spojeného kráľovstva voči Európskej únii. „Veľká Británia tiež nebola s nami solidárna, a to si treba uvedomiť. Hodila nás cez palubu v rámci EÚ a stále má voči nám veľa domácich úloh, ktoré má splniť,“ povedal.

Na bývalého dvojitého agenta Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pri tom podľa Británie použili nervovo-paralytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

V reakcii na otravu Skripaľa vyhostili členské štáty EÚ, Kanada, USA, Ukrajina a niektoré ďalšie európske krajiny vyše 140 ruských diplomatov. Moskva zodpovednosť za útok poprela a Britániu obvinila z šírenia protiruskej propagandy.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Andrej Danko #Sergej Skripaľ #Novičok