Pojednávanie o kauze, v ktorej má byť zapletená štátna tajomníčka Jankovská, odročili

Bývalí vlastníci trenčianskeho baru Fatima žiadajú na Okresnom súde v Trenčíne obnovu konania. Ide o prípad zo začiatku tohto storočia, keď boli exmajitelia Ondrej Janíček a Jozef Strelčík odsúdení za vydieranie. Odsúdila ich súčasná štátna tajomníčka Monika Jankovská, ktorá bola v tom čase predsedníčkou senátu trenčianskeho okresného súdu. Janíček trvá na tom, že boli krivo obvinení a tvrdí, že Jankovská zobrala úplatok. Tá to popiera.

28.03.2018 13:50 , aktualizované: 18:50
28jankovska1-tm Foto: ,
Ondrej Janíček (vľavo) a Jozef Strelčík na súde.
debata (27)

Žiadosť o obnovu konania rieši súd už po tretíkrát. Predchádzajúce dva pokusy opakovane zamietol. Sudca v stredu pojednávanie odročil na 6. júna s odôvodnením, že bude potrebné predvolať nových svedkov. Skonštatoval, že nemôže vypočúvať tých svedkov, ktorí už boli v minulosti vypočutí. Janíčka a Strelčíka sa pýtal, či majú nových, ktorí prinesú nové dôkazy.

Obaja chcú v ďalšom konaní nechať opäť predvolať Jankovskú aj muža, ktorého mali údajne vydierať, aby na nich prepísal nehnuteľnosť. Tvrdia, že tento podnikateľ sa Jankovskej priznal, že si všetko vymyslel. „Bol som krivo obvinený na základe sfalšovaných úradných záznamov,“ povedal Ondrej Janíček sudcovi. Dodal, že súčasná štátna tajomníčka mala vziať trojmiliónový úplatok v slovenských korunách. „Ja som pri tom nebol, ale vypovedali o tom svedkovia,“ vravel Janíček.

Bar na lukratívnom mieste

Komplikovaný príbeh sa mal odohrať pred osemnástimi rokmi. Krúti sa okolo známeho trenčianskeho baru Fatima, ktorý stojí na lukratívnom mieste pod hradom. Získali ho Janíček a Strelčík. Podľa oboch mal o tento podnik záujem šéf mafiánskej skupiny sýkorovcov Peter Čongrády, jeho brat Ľuboš pôsobil v Trenčíne a pohyboval sa v kriminálnom prostredí. Podľa Janíčkovej a Strelčíkovej verzie ich do väzenia dostal nastrčený muž, ktorý ich obvinil z vydierania. Čongrády mal následne majiteľom sľúbiť, že ich dostane von, ak Fatimu prepíšu na neho. O ich prepustenie z väzby sa v marci 2002 mala postarať práve súčasná štátna tajomníčka Jankovská, tá vtedy predsedala senátu. Ten mužov odsúdil na dva roky za vydieranie, keďže ich už v tom čase mali odsedené, putovali na slobodu. Rozsudok potvrdil aj Krajský súd v Trenčíne.

Jankovská obvinenia odmieta

Jankovská pred niekoľkými dňami pre televíziu Markíza povedala, že Čongrádyho nepoznala a nikdy od neho ani jeho blízkych žiadne peniaze nevzala. Rovnako odmietla, že by zobrala úplatok tri milióny slovenských korún (okolo 100-tisíc eur).

Štátna tajomníčka si vzala za manžela muža, ktorého rodičia pôsobili v detskom mestečku Zlatovce pri Trenčíne ako profesionálni rodičia. V tom istom detskom mestečku vyrastali aj bratia Čongrádyovci. Jankovská však tvrdí, že dnes už nebohý Peter Čongrády nevyrastal s jej manželom v tej istej bunke.

Gál rešpektuje prezumpciu neviny

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) reagoval, že informácie okolo Jankovskej vníma ako závažné, no musí rešpektovať prezumpciu neviny. „Táto kauza nie je nová, (Jankovská, pozn. red.) ju už vysvetľovala môjmu predchodcovi Borecovi (bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec, pozn. red.) aj ministerke Žitňanskej. Rozprával som sa s ňou, ona popiera, že by sa niečo z toho zakladalo na pravde. Podala trestné oznámenie, prebieha šetrenie. Podľa mojich vedomostí to Generálna prokuratúra otvára, aj tú druhú stranu, že pani štátna tajomníčka mala mať nejaké nekalé konania. V tomto štádiu neviem nič viac,“ povedal minister s dôvetkom, že Jankovská v rezorte zostáva. „Nemôžem takto popraviť ľudí, ale na druhej strane, tieto informácie sú závažné. Ministerstvo spravodlivosti aj celá vláda ich berú veľmi citlivo,“ dodal Gál.

Krajmer nechcel reagovať

Podnik Fatima dnes spravuje manželka šéfa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Roberta Krajmera. Mária Krajmerová je obchodnou partnerkou riaditeľa kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach. Pôvod jej majetku preverí Generálna prokuratúra. Minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smer) avizoval, že aj po týchto informáciách bude o zotrvaní Krajmera vo funkcii hovoriť s jeho nadriadeným, šéfom NAKA Petrom Hraškom. Stretnutie bolo v stredu, zatiaľ bez výsledku. Druckerov hovorca Tomáš Kuča informoval, že minister sa s Hraškom stretne aj vo štvrtok, prípadne bude v najbližších dňoch v rozhovore pokračovať a následne sa vyjadrí. (Čítajte viac: Drucker o Krajmerovi nerozhodol, otázku Gašpara chce uzavrieť do mesiaca)

Krajmer telefonicky nechcel reagovať na slová ministra Druckera. „Ďakujem, nebudem sa vyjadrovať,“ povedal Krajmer pre denník Pravda a položil telefón.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #Fatima