OLAF začal skúmať podozrenia zo zneužívania agrofondov na Slovensku

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) potvrdil, že začal podnikať kroky v súvislosti s údajnými podvodmi a zlým hospodárením pri čerpaní poľnohospodárskych dotácií EÚ na Slovensku. Informovalo o tom internetové vydanie týždenníka Politico.

28.03.2018 14:02 , aktualizované: 14:30
pole traktor polnohospodárstvo tráva obilie Foto:
Ilustračná snímka.
debata (9)

Uvedený orgán EÚ podľa neho začal v danej veci tzv. výber, čo znamená predbežné skúmanie, či sú dôvody na otvorenie plnohodnotného vyšetrovania.

„OLAF v súčasnosti vyhodnocuje všetky dostupné informácie a tvrdenia, ktoré vyšli najavo v posledných týždňoch, aby určil, či sú alebo nie sú splnené podmienky na otvorenie vyšetrovania v súlade s jeho mandátom,“ citoval Politico z vyhlásenia nemenovaného hovorcu.

Osemčlenná skupina poslancov Európskeho parlamentu (EP) z politickej skupiny Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) tento mesiac písomne vyzvala OLAF na vyšetrenie údajných podvodov a zlého hospodárenia s eurofondmi v rámci poľnohospodárskych dotácií na Slovensku. Výzva je výsledkom osobitnej parlamentnej misie na Slovensku, ktorá sa uskutočnila po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Nezrovnalosti pri využívaní prostriedkov EÚ v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ odhalil zavraždený novinár, pripomína Politico.

„Správa spoločnej misie Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci a Výboru pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu, ktorá sa konala v dňoch 7.-9. marca 2018, obsahuje znepokojivé informácie týkajúce sa nakladania s finančnými prostriedkami EÚ na Slovensku, najmä prostredníctvom slovenskej Pôdohospodárskej platobnej agentúry,“ uvádza sa v liste pre OLAF.

Podľa tejto správy existujú obvinenia týkajúce sa organizovaných štruktúr, ktoré môžu byť napojené na ľudí rozhodujúcich o výbere programov, ktoré majú prospech z čerpania európskych fondov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OLAF #agrodotácie