Drucker o Krajmerovi nerozhodol, otázku Gašpara chce uzavrieť do mesiaca

Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru) po týždni vo funkcii zatiaľ nedospel k rozhodnutiu ohľadom ďalšej budúcnosti prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara. Drucker to uviedol v stredu po zasadnutí vlády s tým, že bude potrebovať viac času na to, aby sa oboznámil so situáciou v rezorte a polícii a našiel prípadnú náhradu za jej súčasného šéfa.

28.03.2018 14:43 , aktualizované: 18:40
Tomáš Drucker Foto: ,
Minister vnútra Tomáš Drucker.
debata (21)

Ak sa ma pýtate, či vám viem dnes povedať to rozhodnutie, neviem vám ho povedať, uviedol s tým, že pôvodne očakával, že sa dokáže počas úvodných dní vo funkcii intenzívnejšie oboznamovať s novým prostredím. O Gašparovi je pripravený rozhodnúť v priebehu niekoľkých dní až týždňov. Pre mňa je to čas, ktorý je skutočne nevyhnutný na to, aby som sa dopracoval k nejakému vnútornému poznaniu a presvedčeniu, ako mám konať. Myslím si, že do mesiaca rozhodnutý budem, vysvetlil.

O Krajmerovi zatiaľ nerozhodol

Minister Drucker sa v stredu stretol so šéfom NAKA Petrom Hraškom, ktorý ho informoval o fungovaní jednotlivých zložiek agentúry. O budúcnosti riaditeľa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera však minister zatiaľ nerozhodol. Drucker plánuje s Hraškom o situácii ešte hovoriť a následne sa vyajdrí.

Zmeny v inšpekcii

Čo sa týka novej legislatívy, ktorá zmení fungovanie policajnej inšpekcie a spôsob voľby jej šéfa a spôsob voľby policajného riaditeľa, Drucker prisľúbil, že by o nej mala rokovať Národná rada SR už na najbližšej májovej schôdzi. Návrh by chcel poslať do medzirezortného pripomienkovania do konca budúceho týždňa.

Podľa Druckera boli teraz ešte doprecizované niektoré ustanovenia týkajúce sa prokurátorov na jednotlivých krajských prokuratúrach, ktoré by mali dozorovať vyšetrovanie policajtov inšpekciou. Predovšetkým sa prezicuje spôsob výberu a voľby šéfa policajnej inšpekcie rovnako aj policajného prezidenta, ozrejmil.

Voľba prezidenta by mala prebehnúť v druhej polovici tohto roka, spresnil Drucker s tým, že nový policajný prezident by mal byť podľa nových pravidiel vybratý a menovaný niekedy okolo októbra. Do tohto obdobia môže podľa neho niekoho poveriť dočasne výkonom funkcie policajného prezidenta.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Tomáš Drucker