Vzácne vtáky boli otrávené, jed ohrozuje aj človeka

Štátni ochranári odštartovali mimoriadne kontroly v oblastiach, kde hniezdia vzácne dravce. Ako informovala Štátna ochrana prírody SR, dôvodom je čoraz častejšie kladenie otráv, čo už stálo život viaceré dravce.

29.03.2018 08:00
debata (6)

Od roku 2012 zabili jedom na Slovensku 44 chránených vtákov, ktorých spoločenská hodnota dosahuje spolu 120-tisíc eur. Otrávili troch orlov kráľovských, štyroch orliakov morských, orla skalného, tri haje červené a päť sokolov sťahovavých. Len za posledný týždeň našli otrávenú orlicu kráľovskú a ďalších dravcov pri obci Malý Cetín (okr. Nitra), cez víkend ďalších štyroch orliakov morských v okrese Šaľa. Stano Kováč z Ochrany dravcov na Slovensku dodáva, že orlicu menom Petényi zakrúžkovali pred piatimi rokmi v maďarskom pohorí Matra. Vlani v okolí Nových Zámkov predvádzala svadobné lety, tento rok už mohla hniezdiť a vychovať vlastné orlíčatá.

„Okrem vtákov slovenského pôvodu našli u nás smrť jedince z Čiech, Rakúska, Maďarska, Poľska. Tieto čísla sú alarmujúce. Napríklad populácia orla kráľovského na západnom Slovensku je už desať rokov na rovnakej úrovni, pretože nám orly stále zabíjajú, najmä na nížine. O páchateľoch veľa napovedá fakt, že sa často zameriavajú na zabíjanie líšok, tie bývajú primárnym cieľom otráv. Žiaľ, aj dravé vtáky sú určitými ľuďmi vnímané ako potravní konkurenti, sú neprávom obviňované za nízke stavy poľovnej zveri,“ vysvetľuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Martin Lakanda hovorí, že okrem mimoriadnych kontrol budú mať aj viac strážnych služieb vo vytypovaných lokalitách.

Vtáky boli otrávené pravdepodobne vysoko rizikovou chemickou látkou karbofuran. Kedysi sa používal ako insekticíd, od roku 2008 je jeho používanie v Európskej únii zakázané. Je to vlastne nervový jed a zviera zomiera udusením pri plnom vedomí. Lakanda upozorňuje, aby sa ľudia nedotýkali otrávených zvierat. Pri jede karbofuran existuje riziko otravy aj u človeka už pri dotyku. „Ak nájdete ďalšieho uhynutého dravca, ihneď volajte Policajný zbor, buď na číslo 158, alebo 112,“ povedal.

V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až šesť rokov. „Vyzývame obyvateľov, ktorí disponujú relevantnými informáciami k prípadom otráv vzácnych druhov vtákov, aby kontaktovali Štátnu ochranu prírody e-mailom na adresu dravce@sopsr.sk alebo telefonicky na číslo 048/472 2022,“ dodal Lakanda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #ohrozený druh #vták