Špeciálna prokuratúra podala obžalobu na Bašternáka, návrh na účinnú ľútosť neakceptovala

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) neakceptoval návrh obvineného Ladislava Bašternáka na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti a na podnikateľa podal obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného.

29.03.2018 10:11 , aktualizované: 15:20
protikorupčný pochod, demonštrácia, protest,... Foto: ,
Na archívnej fotografii protikorupčný pochod v uliciach Bratislavy.
debata (351)

„Prokurátor ÚŠP dňa 23.3.2018 podal na obvineného Ladislava Bašternáka obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného na Okresný súd Bratislava II,“ informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Trestná vec sa týka vyplatenia DPH vo výške takmer dva milióny eur spoločnosti BL 202 v súvislosti s kúpou bytov v komplexe Five Star Residence. Obvinený Ladislav Bašternák si v tomto prípade uplatnil účinnú ľútosť a taktiež zaplatil dlžnú sumu dva milióny eur.

Čižnár kritizuje podobu účinnej ľútosti

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár v reakcii uviedol, že súčasnú podobu právnej úpravy účinnej ľútosti osobne považuje za niečo, čo zodpovedá pojmu z núdze cnosť.

„Páchateľ ľutuje až vtedy, keď je jeho trestná činnosť odhalená a hrozí mu trestné stíhanie a trest. Potom nastupuje otázka, o akú ľútosť vlastne ide?“ pokračoval Čižnár.

Podľa jeho názoru by mal byť tento inštitút koncipovaný tak, že absolútnu beztrestnosť páchateľ získa iba vtedy, ak sa k svojmu skutku sám dobrovoľne prizná a iniciatívne vykoná kroky k odstráneniu škodlivého následku.

„Ak sa tento inštitút má uplatňovať aj v prípadoch, ak trestná činnosť páchateľa bola odhalená orgánmi činnými v trestnom konaní, tak podľa môjho názoru by jeho účinná ľútosť mala byť zohľadnená iba pri určovaní druhu a výmere trestu. V tomto štádiu by mu už nemala účinná ľútosť zaručovať beztrestnosť,“ zdôraznil Čižnár.

Verdikt Ústavného súdu

Exminister vnútra a advokát Daniel Lipšic v minulosti upozornil na verdikt Ústavného súdu SR, ktorý mal v inej daňovej kauze rozhodnúť, že v prípade vratiek DPH nie je možné uplatniť si účinnú ľútosť.

SaS: Potvrdili sa podozrenia

Podozrenia opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS), že Bašternák vylákal na základe podvodu od štátu neoprávnené vratky DPH, sa podľa predstaviteľov strany potvrdili.

„K tomuto podvodu došlo s vysokou pravdepodobnosťou na základe súčinnosti viacerých osôb, a to vo finančnej správe i v polícii, a preto by tento skutok mal byť posudzovaný ako konanie organizovanej zločineckej skupiny,“ uvádza SaS v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Liberáli očakávajú, že prokuratúra, ktorá nakoniec začala reálne konať, vo svojom vyšetrovaní zohľadní aj tento aspekt. "Zotrvávanie Roberta Fica (Smer) v byte Ladislava Bašternáka sa tak presúva do ďalšej fázy trápnosti tohto skrachovaného politika,“ uzatvárajú liberáli v stanovisku.

351 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #obžaloba #Ladislav Bašternák #Úrad špeciálnej prokuratúry #vratky z DPH