Slovensko sa môže podieľať na odmínovaní východnej Ukrajiny

Tamojší vojenský konflikt môže mať veľmi nebezpečné následky pre miestne obyvateľstvo.

29.03.2018 18:22
debata (14)

Slovensko sa môže podieľať na odmínovaní východnej Ukrajiny, kde zamínované územie presahuje desaťtisíc štvorcových kilometrov. V procese likvidácie nevybuchnutej munície na Ukrajine môže Slovensko zohrať rozhodujúcu úlohu. Uviedol to generálny riaditeľ spoločnosti WAY INDUSTRIES Krupina Jozef Marinič.

Nastraženú a nevybuchnutú muníciu bude treba u našich východných susedov jednoducho zlikvidovať, zdôraznil Marinič.

Financovať odmínovacie práce na Ukrajine by mal pomôcť aj zverenecký fond, ktorý na tento účel zriadila Severoatlantická aliancia (NATO). Slovensko by si malo v rámci tohto fondu iniciatívne a aktívne uplatňovať svoj mandát. Momentálne sa nachádzame vo fáze vývoja doktrín a certifikovaných postupov ukrajinských bezpečnostných zložiek. K samotnému mechanickému odmínovaniu a obstarávaniu odmínovacích zariadení príde následne, vysvetlil Marinič.

Upozornil, že významnú úlohu zohrávajú čas a diplomatické rokovania. Značné diplomatické snaženie treba vyvíjať práve teraz. Predpokladáme, že zodpovedné ministerstvá majú rozpracované viaceré možnosti spolupráce s Ukrajinou. Odmínovanie by podľa nášho názoru nemalo medzi nimi chýbať, nakoľko má Slovensko v tejto oblasti výbornú medzinárodnú reputáciu, dodal Marinič.

Slovenské odmínovacie systémy Božena predstavila spoločnosť WAY INDUSTRIES celosvetovo po prvýkrát v roku 1993. Tento odmínovač pôsobil v rámci globálnych mierových operácií v Iraku, Afganistane, Etiópii, Kosove, Chorvátsku, Nigérii či na Srí Lanke. Spoločnosť zamestnáva 230 pracovníkov a takmer 94 % celkovej produkcie smeruje na export.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Ukrajina #míny