Záchranári majú cez Veľkú noc najviac práce pre alkohol

Nadmerné pitie alkoholu počas Veľkej noci zamestnáva aj zdravotných záchranárov. Na linke tiesňového volania 155 eviduje Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR každoročne počas veľkonočného pondelka viac volaní práve pre prílišné pitie alkoholu.

30.03.2018 14:50
debata

Počet výjazdov pre alkohol je porovnateľný so Silvestrom a oslavami príchodu nového roka, informovala hovorkyňa Operačného strediska ZZS SR Alena Krčová. Počas minuloročného veľkonočného pondelka zasahovali záchranári až v 72 prípadoch intoxikácie alkoholom a ošetriť museli aj opité deti.

Ako ďalej vyplýva z údajov o zásahoch záchrannej zdravotnej služby počas veľkonočného pondelka v minulom roku, najviac výjazdov mali záchranári v Košickom kraji, v ktorom ratovali 14 ľudí a najmenej v Žilinskom kraji, kde ošetrili päť osôb. Medzi ošetrenými boli aj dve deti. „Najmä u detí pritom môže mať otrava alkoholom až fatálne následky. Deti majú citlivejší organizmus, a v prípade neposkytnutia pomoci sú rizikom rôzne zdravotné komplikácie, v krajnom prípade aj udusenie zvratkami,“ upozorňuje v tlačovej správe hovorkyňa zdravotných záchranárov.

Ak sa ocitneme v situácii, keď od nás závisí zdravie až život intoxikovaného človeka, treba urýchlene konať, vyzývajú záchranári. V prípade, že je človek s otravou alkoholom v bezvedomí, treba ho uložiť na bok do stabilizovanej polohy, aby sa neudusil zvratkami. Hneď potom treba zavolať na bezplatnú linku 155 a riadiť sa pokynmi operátora. Až do príchodu profesionálnych záchranárov treba kontrolovať, či intoxikovaná osoba dýcha. Ak nedýcha, okamžite treba začať s oživovaním. Pokiaľ ju neovládame, operátor linky 155 telefonicky poradí, ako ju vykonávať, informovala ďalej.

Ďalšou skupinou zdravotných ťažkostí, ktorú počas Veľkej noci hlásia ľudia na bezplatnú tiesňovú linku záchrannej zdravotnej služby 155 sú bolesti brucha, napríklad žlčníkové koliky, podráždený pankreas či žalúdok. Ich spúšťačom je vo väčšine prípadov prejedanie sa. Pri ľahšej forme postačí diéta, ideálny je čierny čaj a staršie pečivo. V prípade vážnych problémov treba volať na číslo 155 a operátor poradí, ako postupovať, prípadne vyšle na pomoc posádku záchrannej zdravotnej služby.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #Veľká noc #záchranná služba