Beblavý a Dubačová navrhujú zmeny zákonov na posilnenie investigatívnej žurnalistiky

Nezaradení poslanci Miroslav Beblavý a Viera Dubačová navrhujú zmeny v balíku piatich zákonov, ktorých cieľom je ochrana novinárov a ich zamestnávateľov a posilnenie investigatívnej žurnalistiky. Zmenami sa poslanci národnej rady budú zaoberať na májovej schôdzi parlamentu.

31.03.2018 17:26
SR NRSR schôdza 30. rokovanie Foto: ,
Poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený) na archívnej fotografii.
debata (82)

„Vo vzťahu k médiám treba konať okamžite. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej existuje reálna šanca, že by návrhy v parlamente mohli prejsť,“ uviedol nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Podľa poslankyne a členky parlamentného výboru pre kultúru a médiá Viery Dubačovej si investigatívnu žurnalistiku dnes nemôžu dovoliť všetky médiá, pretože je finančne nákladná a má neistý výsledok. „Pre spoločnosť je však mimoriadne dôležitá. Preto sme navrhli zakotviť do zákona povinnosť verejnoprávnych médií zabezpečiť investigatívnu tvorbu a vytvorenie nezávisle spravovaného fondu pre investigatívnu žurnalistiku, ktorý by štát podporil sumou aspoň milión eur ročne,“ uviedla.

Nezaradení chcú dosiahnuť posilnenie povinnosti orgánov verejnej správy a verejných činiteľov odpovedať na otázky novinárov. Ďalej poslanci navrhujú znemožnenie neodôvodnenej žaloby na novinárov, ich zamestnávateľov a mimovládne organizácie cez takzvanú osobitnú podmienku konania, kde súd najprv skúma spôsobenie ujmy a iba v prípade zistenia závažnej ujmy ďalej koná (podľa britského vzoru). A nakoniec navrhujú zaradenie novinárov do kategórie chránených osôb v Trestnom zákone, aby útoky na nich boli posudzované prísnejšie.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #novinári #Viera Dubačová