V kauze plastika už padajú hlavy

Jeden lekár prepustený, druhý ho bude nasledovať v blízkom čase. Kauza zvláštnych praktík na dnes už bývalej klinike plastickej chirurgie v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach má prvé personálne dosahy. Vyšetrovanie pokračuje, nie je vylúčené, že prepustených môže byť viac.

03.04.2018 08:00
SR, UNLP, Košice, klinika, primár, chirurgia,... Foto: ,
Na archívnej snímke bývalá klinika plastickej chirurgie, kde dochádzalo k predraženým operáciám zahraničných klientov.
debata (32)

Dva mesiace po prevalení aféry, ktorá sa týkala plastických operácií samoplatcov zo zahraničia, najmä z Veľkej Británie, už v nemocnici nepracuje lekár, ktorý ženy operoval. Ako potvrdila pre Pravdu hovorkyňa nemocnice Ivana Stašková, nemocnica ukončila pracovný pomer s lekárom O. T. Podľa našich informácií má ísť o Olega Turkina, ktorý mal na operačnej sále pod palcom plastické zákroky.

Ďalším prepusteným má byť bývalý primár na klinike plastickej chirurgie Róbert Sabovčík, ktorý bol zo svojej funkcie odvolaný hneď po tom, čo sa škandál dostal na verejnosť. Cez primára sa mali zákroky dohadovať, doteraz bol v pracovnom pomere s nemocnicou.

„Momentálne funkciu primára až do riadneho výberového konania vykonáva iný lekár, ktorému vedenie nemocnice maximálne dôveruje. Poverený lekár uplatňuje všetky kontrolné mechanizmy na tomto pracovisku,“ informovala Stašková. Podľa nej už samotná Klinika plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie UNLP od 1. marca tohto roku neexistuje a zmenila sa na oddelenie nemocnice. Estetické výkony pre samoplatcov sú do odvolania pozastavené.

Zmena kliniky na oddelenie so spomínanou kauzou nemá podľa slov Staškovej žiadny súvis. „Klinika nebola v nemocnici jediným pracoviskom, kde nastala táto zmena. Došlo k nej po vzájomnej dohode s Lekárskou fakultou UPJŠ z organizačných dôvodov,“ spresnila hovorkyňa. Pochybenia na klinike sa odohrávali niekoľko mesiacov dozadu.

Išlo o tzv. plastikovú turistiku. Samoplatcom zo zahraničia ju sprostredkúvala agentúra zaregistrovaná na Britských Panenských ostrovoch, teda v daňovom raji. Pacientky, ktoré jej služby využili a vycestovali za skrášlením do Košíc, nemali platiť za výkony cez oficiálnu pokladnicu, ale formou priamych platieb na klinike. Ceny mohli byť oveľa vyššie, než uvádzal oficiálny cenník. Nemocnica tým mohla prísť o tisíce eur.

Po prevalení kauzy nemocnica začala internú kontrolu, v rámci ktorej vykonala individuálne pohovory so zamestnancami kliniky plastickej chirurgie aj ďalších oddelení. Skontrolovala 380 chorobopisov pacientov samoplatcov, ktorí boli na klinike operovaní v rokoch 2016 a 2017. Až 229 z nich bolo zo zahraničia.

„Počas kontroly sa ukázali nezrovnalosti pri porovnávaní chorobopisov samoplatcov s informačným systémom nemocnice. Zistiť podrobnosti a prípadnú škodu bude úlohou súdneho znalca,“ zdôraznila Stašková. Tieto výsledky má k dispozícii aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré v košickej nemocnici vykonáva kontrolu vo vlastnej réžii. "Prípad naďalej prešetrujeme prostredníctvom nášho úradu pre riadenie podriadených organizácií. Ide o rozsiahlu a početnú dokumentáciu, preto si kontrola vyžaduje svoj čas.

Prioritou pre ministerstvo zdravotníctva je situáciu dôkladne prešetriť. Po ukončení a spracovaní záverov tejto hĺbkovej kontroly rezort rozhodne o ďalších krokoch," konštatovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ministerstvo neodpovedalo na to, či je pripravené vyvodiť zodpovednosť voči riaditeľovi košickej nemocnice Milanovi Maďarovi, ktorý tvrdí, že o agentúre a jej praktikách nevedel.

Prípad z Košíc má tiež trestnoprávnu rovinu. „Naša nemocnica podala trestné oznámenie na neznámu osobu s požiadavkou náhrady škody ešte začiatkom mesiaca február v tomto roku. Ďalšie kroky majú v réžii orgány činné v trestnom konaní,“ podotkla Stašková. Zatiaľ nebol nikto obvinený. „V súčasnosti prebiehajú úkony potrebné na doplnenie trestného oznámenia. Po ich vykonaní polícia v zákonom stanovenej lehote rozhodne o ďalšom postupe,“ zdôraznila hovorkyňa krajského riaditeľstva polície v Košiciach Lenka Ivanová.

Na prípad, aký nemá na Slovensku obdobu, upozornil začiatkom tohto roku týždenník Trend. Jeho reportérka predstierala, že má záujem o liposukciu a je zo zahraničia. Platbu za tento výkon určili predbežne na asi 5-tisíc eur, ktoré bolo potrebné zaplatiť pri osobnom stretnutí lekárovi. Podľa cenníka nemocnice stojí tento úkon 900 eur. V košickom zariadení mohli byť vykonané desiatky, možno stovky takýchto operácií.

Podľa oficiálnych štatistík operovali vlani na košickej plastickej klinike 1 800 takýchto pacientov, z toho bolo asi dvesto samoplatcov. Väčšina z nich pochádzala zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #kauza #prepustenie #lekári #plastická chirurgia #Nemocnica L. Pasteura