Prokurátor vydal NAKA pokyn na vyšetrenie agrodotácií

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal Národnej kriminálnej agentúre pokyn na vyšetrenie prípadu agrodotácií. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

03.04.2018 15:27 , aktualizované: 15:32
debata (8)

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) minulý týždeň informovali, že majú vážne podozrenie z cieleného subvenčného podvodu na poľnohospodárskych plochách na východnom Slovensku. V tejto súvislosti podali v utorok (27.3.) trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP), spustili kontrolu a avizovali ďalšie vážne opatrenia.

Denník N upozornil na možné podvody s agrodotáciami, do ktorých by mala byť zapojená aj bývalá okresná šéfka Smeru Ľubica Rošková. Roškovej firma Agro Porúbka podľa denníka poberala agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Za rok 2017 mohla z európskych peňazí dostať asi 40 000 eur.

Na základe medializovaných indícií skontrolovala PPA v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti Agro Porúbka a identifikovala konkrétne plochy. Pri analýze zistila, že Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) zlyhal pri aktualizácii plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

Pri hĺbkovej kontrole sa ukázalo, že spomínaná spoločnosť žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska.

Trestné oznámenie, odvolanie zodpovedných a posilnenie kontrol deklarovali na minulotýždňovej tlačovej besede predstavitelia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) a Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) v reakcii na článok novinára Andreja Bána o možnom subvenčnom podvode na východe Slovenska.

Ako ďalej informovali, kontrola agrorezortu zistila, že zo strany Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP), ktorý spravuje digitálny systém LPIS, došlo k závažným pochybeniam. Agrorezort aj na základe týchto zistení chce od vlády bezodkladne žiadať financie na posilnenie kontrol a kompletnú digitalizáciu.

Podľa denníka, ďalším absurdným miestom, na ktoré dostávala firma exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej dotácie, je malé dedinské letisko v obci Trhovište pri Michalovciach. Zo štátneho katastra vyplýva, že ide o zastavané plochy a na tie nie je možné brať agrodotácie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #prokurátor #NAKA #Úrad špeciálnej prokuratúry #agrodotácie #AgroPorúbka