Pellegrini absolvuje svoju prvú cestu v Prahe

Peter Pellegrini pôjde do Českej republiky na pozvanie českého premiéra v demisii Andreja Babiša na svoju prvú oficiálnu návštevu v stredu 11. apríla.

04.04.2018 10:07
debata (1)

Okrem rokovania so slovenským rodákom Babišom má Pellegrini na programe aj prijatie u zástupcov Poslaneckej snemovne a Senátu Parlamentu ČR ako aj plenárne rokovanie delegácií. Témami rokovaní budú bilaterálne vzťahy s osobitným akcentom na spoločné oslavy a pripomienku výročí dejinných udalostí SR a ČR v tomto roku.

V rámci bilaterálnej spolupráce prerokujú najmä obchod a investície, dopravu, infraštruktúru, obranu a vnútro, vedu, výskum a inovácie. Vzhľadom na nadchádzajúce predsedníctvo SR vo Visegrádskej skupine venujú obaja premiéri významnú pozornosť aj ďalšiemu smerovaniu regionálnej spolupráce.

Počas rokovaní budú rezonovať aj aktuálne európske a medzinárodné témy. „Výsledkom oficiálnej návštevy by malo byť okrem iného aj potvrdenie nadštandardnosti slovensko-českých vzťahov a ďalšej spolupráce vo všetkých sektorových politikách v prospech oboch krajín a ich občanov,“ píše sa v predkladacej správe k dokumentu, ktorý vláda prerokuje vo štvrtok.

Od rozdelenia štátov je tradícia, že noví slovenskí ústavní činitelia idú na prvú cestu do ČR, kroky českých politikov zase smerujú na Slovensko. Prvú cestu v druhom funkčnom období absolvuje česká hlava štátu Miloš Zeman vo štvrtok vo Vysokých Tatrách, kde sa stretne so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom. Zeman bol na Slovensku aj na svojej poslednej návšteve pred znovuzvolením 12. decembra 2017.

Na prvú návštevu Českej republiky mal ísť v apríli 2016 po vymenovaní do funkcie premiéra Robert Fico, pre zdravotné problémy však cestu zrušili a do Prahy išiel v náhradnom termíne. Andrej Babiš prišiel na návštevu Bratislavy 5. januára.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #návšteva #Peter Pellegrini