Redaktori RTVS sa ohradili voči vyjadreniam vedenia v otvorenom liste: Bojujeme s nedôverou

Redaktori z RTVS vyhlásili, že situácia je už niekoľko mesiacov napätá.

04.04.2018 10:37
rtvs Foto: ,
RTVS - ilustračné foto.
debata (114)

„Náš priamy nadriadený o nás minulý týždeň verejne vyhlásil, že nám niektorým nejde o čestnú a profesionálnu novinárčinu, ale o priame zasahovanie do politiky. Je to lož,“ začína sa dokument, pod ktorým je podpísaných 60 novinárov.

„Atmosféra v spravodajstve je už niekoľko mesiacov napätá. Bojujeme s nedôverou voči našim nadriadeným, voči ich úmyslom a schopnostiam. Doteraz však nezaviedli mechanizmus, ktorý by vylúčil možný konflikt záujmov na obsah spravodajstva. Zatiaľ pracujeme slobodne, ale v nepriateľskej atmosfére,“ píše sa v liste. Podľa redaktorov je situácia vážna, „sme svedkami eliminácie, degradovania a preraďovania profesionálov, ktorí vyjadrujú voči manažmentu svoj kritický názor.“

Redaktori v liste uvádzajú, že očakávali upokojenie situácie príchodom nového šéfredaktora. Rýchlo sa vraj však ukázalo, že trend je opačný.

„Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia. Denne absolvujeme debaty o vyváženom spravodajstve, pretože ide o náš spoločný cieľ. Odmietame však tlak manažmentu, aby naše reportáže umelo vyvažovali osoby, ktoré koketujú s dezinformačnými médiami, absentuje u nich expertíza na danú oblasť, prípadne sa netaja politickými ambíciami.“

Upozorňujú, že ak sa situácia nezlepší, spravodajstvo môže stratiť na svojom kredite. „Oslabená redakcia externé tlaky neustojí, preto môže byť verejnoprávnosť ohrozená. Vážení poslucháči a diváci, je pre nás dôležité, aby ste boli o situácii v spravodajstve RTVS informovaní, pretože RTVS patrí Vám všetkým,“ prihovárajú sa verejnosti.

zväčšiť Otvorený list redaktorov RTVS Foto: Redaktori RTVS
otvorený list RTVS Otvorený list redaktorov RTVS
114 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník #redaktori