Pellegrini tvrdí, že nemá nejasnosti vo financovaní bytu, v máji to preverí Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií

Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií sa bude kúpou bytu premiéra Petra Pellegriniho (Smer) zaoberať v polovici mája. Rokovanie výboru je naplánované na druhý týždeň schôdze, tá sa začne 9. mája, výbor má teda zasadnúť 15. mája. TASR to potvrdil predseda výboru Vladimír Sloboda (SaS), ktorý podnet na Pellegriniho podáva.

04.04.2018 13:42 , aktualizované: 14:22
Peter Pellegrini Foto: ,
Peter Pellegrini, nový slovenský premiér.
debata (79)

„Budeme radi, keď to vysvetlí,“ povedal Sloboda. Pripomenul, že výbor má v máji začať konanie a rozhodnúť, či si vyžiada od Pellegriniho podklady a vysvetlenie. Pokiaľ to poslanci odhlasujú, Pellegrini bude vysvetľovať. Premiér už povedal, že vysvetľovaniu sa nebráni a nemieni žiadať od poslancov, aby konaniu bránili.

Predseda vlády vyhlásil, že je pripravený poslancom vysvetliť svoje príjmy. Podľa medializovaných informácií si na základe príjmov nemohol dovoliť kúpu nového bytu. Pellegrini trvá na tom, že nemá vo financovaní nejasnosti a mieni to dokázať. Poslancom chce ukázať aj stav na účtoch z roku 2012, kedy ich predkladal Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ) pri získavaní previerky na prísne tajné. „Nemám čo skrývať,“ uviedol.

Denník N na základe vlastných prepočtov informoval, že výdavky Petra Pellegriniho prevyšujú jeho zverejnené príjmy, pričom rozdiel je okolo 100 000 eur v prípade, že by jeho mesačné základné výdavky boli na úrovni 1000 eur. Premiér to denníku vysvetľoval tým, že okrem príjmov z výkonu verejnej funkcie mal aj iné, ktoré zákon nevyžaduje uviesť v majetkovom priznaní.

Pellegrini sa v stredu odvolával na predaj nehnuteľností. „V roku 2008 som predal svoj prvý byt. Predal som ho po ôsmich rokoch vlastnenia. V roku 2009 som predal aj garáž a vlastnil som aj výrobnú halu, ktorú som odpredal v roku 2008,“ opísal šéf vládneho kabinetu.

Pripomenul, že ak nehnuteľnosť vlastní fyzická osoba viac ako päť rokov, príjem z predaja sa neuvádza ani v daňovom priznaní. „Nepodlieha zdaneniu a nemusel som ho uviesť ani v majetkovom priznaní,“ vysvetlil. Takto mu podľa jeho slov plynuli príjmy, ktoré prevyšujú medializovaný nesúlad. Má ísť o sumu do 200 000 eur. Pellegrini zdôraznil, že vie vydokladovať všetok svoj majetok.

„Nemám problém preukázať aj ďalšie príjmy, ktoré síce neboli súčasťou majetkových priznaní, ale boli priznané. Ukážem, aj aké stavy účtov som pred NBÚ priznal v roku 2012, keď som podstúpil previerku na prísne tajné. Nemám čo skrývať. Budem rád, keď sa to vysvetlí čo najskôr,“ povedal novinárom Pellegrini v stredu po tom, ako si pri pamätníku Slavín pripomenul 73. výročie oslobodenia Bratislavy.

Doklady, ktoré mieni ukázať poslancom, podľa premiéra vyvrátia pochybnosti o financovaní jeho bytu. „Som pripravený predstúpiť pred výbor. Stačí, keď ma pozvú a predložím všetky doklady, ktoré vyvrátia pochybnosti,“ vyhlásil.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #byt #účet #financovanie #nejasnosti #stav #Peter Pellegrini #termín #výbor #NRSR