Prokurátor Špirko opäť pred disciplinárkou

"Záhradná párty" prokurátora špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka bude mať dohru.

04.04.2018 14:15 , aktualizované: 18:29
vasiľ špirko Foto:
Prokurátor špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko.
debata (112)

Pre jeho mediálne vystúpenie pred podaním trestného oznámenia na exministra vnútra Róberta Kaliňáka (Smer) a ďalších troch vedúcich predstaviteľov polície sa postaví pred disciplinárnu komisiu. Tá by mala preskúmať, či sa pri svojích vyjadreniach dopustil porušenia mlčanlivosti. Hroziť mu môže zníženie platu, profesné degradovanie, prípadne strata zamestania.

„Návrh špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na disciplinárne konanie bol predložený 28. marca na Generálnu prokuratúru,“ informovala včera hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. K podrobnostiam, ktoré budú predmetom posudzovania disciplinárnej zodpovednosti prokurátora sa ale nateraz vyjadrovať odmietla. Ani Špirko na otázky denníka Pravda nereagoval.

Špirko ešte v marci niektorým novinárom vysvetľoval, prečo podáva trestné oznámenie na ministra a policajných funkcionárov. Zverejnil pritom informácie z vyšetrovacieho spisu. „Nechceme spochybňovať informácie pána Špirka, ale spôsob, ako ich prezentoval, nebol štandardný,“ reagoval vtedy generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Špirkovo vystúpenie zároveň prirovnal k záhradnej párty a pripomenul, že ako prokurátor bol „povinný zachovať mlčanlivosť o všetkých skutočnostiach, ktoré sa dozvedel pri výkone svojej funkcie.“

Špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi spôsob Špirkovej prezentácie pripomínal jednanie politikov. V marci avizoval, že sa so Špirkom plánuje stretnúť a veci vydiskutovať. Odvtedy sa stretli viackrát, povedala Tökölyová. Špirkovo pracovné postavenie sa však podľa nej nezmenilo.

Trestné oznámenie za sabotáž svojho vyšetrovania podal Špirko na vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, riaditeľa NAKA Petra Hraška a čerstvo odstúpeného šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera. Povedal, že priamo z prostredia polície dostal informáciu o riadenej diskreditácii svojej osoby, ktorú mal riadiť Kaliňák. Ten jeho obvinenia označil za absurdné.

Špirko médiám v marci hovoril o údajnej korupcii z roku 2010 pri informatizačných projektoch ministerstva vnútra, za ktoré mal v júni 2016 odsúdený podnikateľ Ľuboš V. odovzdať províziu viac ako 460 – tisíc eur. Tá sa mala cez daňové raje smerovať na účty exministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra hospodárstva Jána Počiatka. Pri viacerých projektoch informatizácie štátnej správy sa malo podľa odsúdeného podnikateľa podobným spôsobom legalizovať až 200 miliónov eur. Tieto informácie pochádzali zo živého vyšetrovacieho spisu. Vtedajší minister Kaliňák krútil nad Špirkovými vyjadreniami hlavou a korupciu pri informatizácii odmietol.

Prokurátori pripomenul, že výpoveď od Ľuboša V. , ktorá bola súčasťou trestného oznámenia, získal nezákonne, za čo polícia Špirka aj obvinila. Samotný odsúdený podnikateľ podal na prokurátora trestné oznámenie. Tvrdil, že niektoré skutočnosti zo zápisnice sa úplne nezhodujú s tým, čo Špirkovi povedal a že ani nevedel, že podpisuje trestné oznámenie. Navyše znalecký posudok potvrdil, že jeden podpis na zápisnici bol falošný. Proti Špirkovi boli za manipulovanie zápisnice a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa vznesené dve obvinenia. Obe však boli zrušené, nasledovala disciplinárka, ktorá Špirka oslobodila.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Ján Počiatek #disciplinárne konanie #Robert Kaliňák #Tibor Gašpar #Dušan Kováčik #NAKA #Vasiľ Špirko