Zastavme renesanciu zvrátených ideológií

Bratislavčania si uctili 73. výročie svojho oslobodenia od ľudáckeho fašizmu a nacistických okupantov hneď dva razy.

04.04.2018 17:56
SR vojna výročie oslobodenie Bratislava BAX Foto: ,
Na snímke pietna spomienka na Slavíne - bratislavskom pamätníku sovietskych vojakov padlých počas druhej svetovej vojny, pri príležitosti 73. výročia . 4. apríla 2018 v Bratislave.
debata (193)

Okolo obeda na Slavíne, kde je pochovaných 6 845 Červeno­armejcov, ktorí padli v bojoch proti 6. nemeckej a 2. maďarskej armáde o hlavné mesto Slovenska a priľahlé oblasti v rámci Bratislavsko-brnianskerj operácie. Druhé zhromaždenie sa uskutočnilo popoludní pri Soche víťazstva v parčíku pred Redutou.

Pretože mala vláda výjazdové rokovanie na východnom Slovensku, ešte pred oficiálnym kladením vencov sa prišiel na Slavín osloboditeľom pokloniť premiér Peter Pellegrini s viacerými štátnymi tajomníkmi.

Pred novinármi potom povedal: „Sme svedkami akoby tichej renesancie zvrátených ideológií, ktoré sa nám opäť vracajú do politického života, aj napriek tomu, že 73 rokov Európska únia a jej krajiny žijú v mieri… Musíme si položiť otázky, čo robíme zle, kde sa stala chyba, že časť mladých ľudí napriek tomu, že žijeme v prosperite a demokracii, predsa len inklinuje k týmto ideológiám, ktoré nemajú miesto v modernej dobe.“

Delegácia ruských veteránov

V podobnom duchu potom prehovoril aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ruský veľvyslanec na Slovensku Alexej Fedotov, bratislavský župan Juraj Droba a predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár. Na pietnom akte sa okrem širokej verejnosti a študentskej mládeže zúčastnili aj poslanci NR SR za strany Smer, SNS a Sme rodina, ako i bývalý prezident Ivan Gašparovič, ktorý pred rokmi obnovil tradíciu účasti najvyšších ústavných činiteľov na pietnom akte na tejto pamätnej mohyle.

Na popoludňajšej slávnosti dole v meste s príhovorom vystúpil bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Vence kvetov k pomníku akademického sochára Jozefa Kostku položili predstavitelia väčšiny diplomatických misií v Bratislave. Na oslavách sa zúčastnila aj delegácia Ruského zväzu veteránov, ktorú viedol jeho podpredseda Vladimir Pomanenko. Táto organizácia má 5,7 milióna členov v 72 regiónoch Ruskej federácie, vrátane Sachalinu a Kamčatky. „Akurát na Čukotke máme zatiaľ rezervy,“ usmieva sa bodrý generál.

Podobné uniformy

Pochádza zo Sevestopoľu, narodil sa roku 1945 a je už predstaviteľ štvrtej generácie ruských vojenských námorníkov. „Môj starý otec dostal od cára pôdu na Kryme, kde si postavil dom a teraz v ňom býva moja mladšia sestra,“ hovorí. Otec ako vysoký dôstojník sovietskeho námorníctva bojoval v druhej svetovej vojne – niekoľko rokov v Azovskom a Čiernom mori aj so svojím priateľom Gregorijom Cholosťakovom. Ten sa potom stal veliteľom Dunajskej vojenskej riečnej flotily, ktorá ako súčasť 2. ukrajinského fontu zohrala jednu z najdôležitejších úloh pri oslobodzovaní Bratislavy.

Na bojoch sa podieľal aj 2. tankový pluk Rumunskej kráľovskej armády. Proti nim stáli armády hitlerovského Nemecka a szálasiovského Maďarska, ako aj domobrana bratislavských Nemcov a v súčinnosti SS príslušníci Hlinkovej gardy, ktorej uniformy imitujú na svojich zrazoch členovia parlamentnej ĽS NS. Zhodou okolností sled dní z roku 1945 a 2018, vrátane veľkonočných sviatkov, je totožný. Bezprostredné boje o mesto sa začali utorok 3. apríla, keď červenoarmejci oslobodili Raču, Trnávku, Prievoz a Ružinov. Stredu sa streľba postupne preniesla do historického centra. O 16. hodine vyčistili od nepriateľov hradný kopec. Sovietske a rumunské vojská potom pokračovali smerom na Patrónku a Karlovu Ves. Súčasne vytlačili Nemcov z Petržalky.

© Autorské práva vyhradené

193 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #fašizmus #nacizmus #oslobodenie