Američania dali zelenú predaju svojich stíhačiek na Slovensko, Pellegrini žiada kvalitnú techniku

Peter Pellegrini (Smer) sa domnieva, že schvaľovanie prípadného nákupu stíhačiek F-16 americkým Kongresom je len administratívnou stránkou veci. Rezort obrany podľa jeho slov bude analyzovať konkrétne ponuky, pričom definitívne rozhodnutie má byť známe do 29. júna 2018.

05.04.2018 06:16 , aktualizované: 13:57
debata (99)

Pellegrini dodal, že existuje určitý limit finančných prostriedkov, za ktoré môže ministerstvo obrany prezbrojiť Vzdušné sily OS SR, zároveň však bude požadovať, aby Slovenská republika nakúpila čo možno najmodernejšiu leteckú techniku.

"Vnímajte, prosím, schvaľovanie nákupu nových stíhačiek pre Slovenskú republiku Kongresom Spojených štátov amerických iba ako formálny akt. Následne bude vypracovaná konkrétna ponuka, ktorú naše ministerstvo dôkladne vyhodnotí a porovná. Máme vyčlenené finančné prostriedky na modernizáciu Ozbrojených síl SR, do ktorej by sme sa mali vtesnať.

Zároveň je však potrebné, aby sme nakúpili čo najmodernejšiu techniku, aby sa nám nestalo o pár rokov, že budeme mať opäť zastarané stroje alebo zníženú obranyschopnosť. Predpokladám, že pán minister Peter Gajdoš (SNS) predloží na rokovanie vlády SR čo najefektívnejšie riešenie," uviedol na dnešnom výjazdovom rokovaní vlády Peter Pellegrini.

Ministerstvo obrany SR už dávnejšie avizovalo, že v hre sú už iba dve ponuky, jedna na švédske stíhačky JAS-39 Gripen a druhá na americké F-16. V oboch prípadoch ide o jednomotorové verzie, rozhodovať tak zrejme bude cena obstarania či náklady na jednotlivé opravy a servis.

Minister obrany Peter Gajdoš plánuje do konca júna tohto roka predložiť vláde SR komplexný materiál zabezpečenia vzdušného priestoru, vrátane podrobných nákladov na obstaranie a infraštruktúru nových strojov. Slovenskí piloti v súčasnosti využívajú ruské stíhačky MiG-29. Abonentná zmluva vyprší na konci roka 2019, v prípade využitia opcie sa predĺži o jeden rok.

Bratislava sa nerozhodla, či americké lietadlá kúpi

Americká vláda schválila možnosť predaja stíhačiek F-16 Slovensku. Mohli by tak nahradiť dosluhujúce ruské stroje MiG-29. Oznámila to agentúra AFP. Bratislava sa však doteraz nerozhodla, či americké lietadlá kúpi. V hre stále zostávajú švédske stíhačky JAS 39 Gripen.

Slovensko už za predchádzajúcej vlády v roku 2015 začalo rokovať so Švédskom o prenájme Gripenov, ktoré používa aj česká armáda. Minister obrany Peter Gajdoš vlani novinárom povedal, že rokovania museli začať od začiatku, pretože švédska strana nemá záujem o prenájom letových hodín, ako to bolo v prípade Česka. Medzitým sme dostali ponuku na dodávku amerických stíhačiek.

Podľa AFP dala vláda prezidenta Donalda Trumpa zelenú predaju 14 strojov F-16, náhradných dielov a rakiet vzduch-vzduch za 2,91 miliardy dolárov na Slovensko. O možnej zákazke pre výrobcu Lockheed Martin informoval Kongres, ktorého schváleniu dodávka na Slovensko podlieha.

„Terajšie slovenské stíhacie lietadlá nie sú schopné súčinnosti s americkými silami ani s regionálnymi spojencami,“ uviedlo ministerstvo obrany USA v dôvodovej správe. Zároveň informovalo, že vláda schválila aj zbrojné dodávky ďalším americkým spojencom Španielsku a Británii.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda #stíhačky #Peter Pellegrini #stíhačka F-16 #modernizácia slovenskej armády