Desaťtisíce Slovákov vyšli opäť do ulíc: Vláde neveria a chcú zmeny v polícii

Na zhromaždeniach Za slušné Slovensko sa vo vyše 30 mestách zúčastnili desaťtisíce ľudí. Žiadajú vyšetrenie dvojnásobnej vraždy a zmeny v polícii.

05.04.2018 07:55 , aktualizované: 18:58
Za slušné Slovensko, Bratislava Foto: ,
Celkový pohľad na Námestie SNP v Bratislave 5. apríla 2018.
debata (1101)

Desaťtisíce ľudí sa dnes opäť zišli na Námestí SNP v Bratislave s požiadavkou na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Účastníci zhromaždenia Za slušné Slovensko požadujú tiež dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ako aj vyšetrenie všetkých káuz, o ktorých Kuciak písal, a to za účasti medzinárodného policajného tímu.

Celkový pohľad na Námestie SNP v Bratislave 5....
Protest Postavme sa za slušné Slovenskom na...
+19Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na...

Podľa organizátorov protestu Karolíny Farskej a Juraja Šeligu je odvolanie Gašpara prvým krokom na nezávislé vyšetrenie tejto vraždy. Skandujúci dav medzi jednotlivými prejavmi kričal Dosť bolo Smeru! alebo Predčasné voľby!

Protesty sme sledovali online

18:40 Juraj Benetin zaspieval slovenskú štátnu hymnu, organizátori vyhlásili zhromaždenie za oficiálne ukončené. Vyzývajú prítomných, aby nikam nepochodovali a nezneužili myšlienku, za ktorú vyšli tisíce Slovákov do ulíc.

18:38 Na Pochod za slušné Slovensko v Nitre prišlo približne 2000 ľudí, píše agentúra SITA.

18:35 Zhromaždenie v Košiciach sa podľa TA3 skončilo minútou ticha za Kuciaka a Kušnírovú.

18:32 Bán opozíciu vyzýva, aby sa venovala hlavne regiónom a našla ľudí, ktorí dokážu nahradiť „našich ľudí,“ teda príslušníkov strany Smer. Dav v Bratislave kričí „Dosť bolo Smeru.“

18:30 Farmárov okradli o dotáciu a pôdu, ba dokonca aj o zdravie, niekoľkí si dokonca siahli na život, povedal Bán. Jediná vláda, ktorú potrebujeme, je vláda zákona. Potrebujeme aj funkčné a demokratické inštitúcie, povedal. Organizátorom pochodov sa poďakoval.

18:25 Vrátil som sa odtiaľ, kde niečo je, povedal reportér Andrej Bán, ktorý mapoval pochybné prideľovanie agrodotácií na východe Slovenska. Hľadal som taliansku mafiu a našiel som najmä tú slovenskú, hovorí a dav reaguje piskotom. Ľudia na východe majú, podľa Bána, strach najmä z ľudí blízkych strane Smer.

18:22 Na pódium prišli herci z Divadla Astorka. Neprestaňme a ukážme, za aké Slovensko tu dnes stojíme, vyzýva herečka Táňa Pauhofová.

18:17 V Bratislave je podľa organizátorov prítomných viac ako 40-tisíc ľudí. Na zhromaždení v Košiciach je podľa RTVS 4000 ľudí, v Banskej Bystrici je podľa TA3 1000 ľudí, v Martine 1500. Celkovo sú podľa v uliciach desaťtisíce Slovákov.

18:16 Nasleduje vystúpenie kapely Billy Barman.

18:15 Števulová spomína tiež nadchádzajúcu voľbu 9 ústavných sudcov. Vláde naďalej nedôverujeme, lebo nespravila nič, čím by si našu dôveru zaslúžila, máme dosť bezprávia a vlády mafie a oligarchie nad zákonom, povedala. Nepoužívame dlažobné kocky, aby sme niečo rozbíjali, ale na to, aby sme spevnili cestu, ktorá nás povedie k cieľu, dúfam, že nás budete podporovať, povedala na záver.

18:10 Slovo dostala Zuzana Števulová z iniciatívy Chceme veriť, začala čítať list. Pre život spoločnosti je kľúčová spravodlivosť, hovorí. Pre právny štát musíme niečo urobiť, musíme políciu zbaviť vplyvu politikov, polícia musí byť nezávislá, povedala.

18:05 Zhromaždenia v Martine a Banskej Bystrici sa skončili, informuje TA3.

18:03 Na pódium prišiel Jozef Grexa zo Spoločenstva evanjelickej mládeže. Dnes vnímam nenávisť a šíri sa našou krajinou. Nenávisť nie je cesta, povedal.

18:00 Na Slovensku potrebujeme funkčné a demokratické inštitúcie, ktoré nám budú kryť chrbát, potrebujeme nezávislé a kvalitné médiá, ktoré sú základom demokracie. A čo potrebujeme najviac je aktívna občianska spoločnosť, kde ľudia nebudú mať strach poukázať na neprávosti, ktoré sa im dejú, povedala. „Nehazardujte s dôverou ľudí, lebo hazardujete s budúcnosťou tejto krajiny,“ povedala Kríglerová na záver.

17:55 Slovo dostala sociologička Elena Kriglerová. Hovorí o celkovej nedôvere Slovákov voči inštitúciám, menuje políciu a prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Politici sa mýlia, ak si myslia, že kauzy prehrmia, ak ich prečkajú, hovorí.

17:52 „Je toho tak veľa, že sa stávame ľahostajnými,“ hovorí. Spomína vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Všímajme si, čo sa deje v okolí a ozvime sa, vyzýva. Tvrdí, že cesta k slušnému Slovensku je pomalá. "No nemajme strach a vykročme, povedala Hatráková na záver.

17:47 Na pódium prišla psychologička Katarína Hatráková, ktorá robila kontroly v zariadení Čistý deň. Kritizuje systém rozdelenia detí a nedostatočnú ochranu ich záujmov. Hovorí aj o senioroch a neschopnosti štátu chrániť ich.

17:37 Nasleduje vystúpenie kapely Živé kvety.

17:34 „Nie sme ovce, aby nám stačilo, že nám predhodíte nejakú kosť, a my budeme ticho. Tieto kozmetické úpravy si nechajte pre vaše asistentky, ale nám to nestačí,“ povedal Stanke.

17:31 Stanke vyjadril podporu redaktorom RTVS, ktorí napísali otvorený list kritizujúci pomery vo verejnoprávnom médiu (viac o liste tu). Pán špeciálny prokurátor Kováčik, pán policajný riaditeľ Gašpar a vám podobní, hanbite sa, kričí Stanke a odkazuje, že „budeme sledovať každý váš krok.“

17:27 Na pódium prichádza Richard Stanke spolu s hercami. Hovorí o previazanosti vysokej politiky s organizovaným zločinom a korupciou. „Stačilo pár hodín a vypočuť si konšpiračné hlúposti a bolo jasné, že kurz tejto vlády sa nemení,“ povedal. Stanke kritizuje ministerku kultúry Laššákovú. „Robert Fico sa nám smeje do tváre a ďalej riadi svojich lokajov,“ hovorí herec.

17:22 Na pódium prichádzajú zástupcovia študentskej iniciatívy Nie je nám to jedno. „Vymenilo sa len zopár figúrok,“ hovoria. Vyzývajú, aby Slováci budovali demokraciu pravidelne, nie len na základe vrážd a raz za 29 rokov. Dav žiada predčasné voľby.

17:19 Dav reaguje piskotom a pokrikom „hanba“ na medializovanú informáciu, že špeciálny prokurátor Kováčik žiada disciplinárne potrestať prokurátora Špirka, ktorý opísal podozrenia voči Kaliňákovi a Počiatkovi.

17:15 Na pódiu je novinárka týždenníka Trend Zuzana Petková, spoluautorka správy o polícii (o jej obsahu viac tu). Hovorí o nevyšetrovaní politických káuz, spomína hlas podobný Ficovi a emisný škandál. Tvrdí, že v polícii je viacero frustrovaných policajtov, ktorí nemôžu nezávisle pracovať.

17:10 Organizátori prítomných prosia, aby poslúchali ich pokyny a vyhli sa provokáciám. Zopakovali výzvy na vyšetrenie dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a vyšetrenie káuz, o ktorých Kuciak písal.

17:00 Očakáva sa oficiálny začiatok protestu na Námestí SNP v Bratislave.

Prehľadný zoznam podujatí:
Bratislava Kedy: 17:00 Kde: Námestie SNP
Bánovce nad Bebravou Kedy: 17:00 Kde: Námestie Ľ. Štúra
Banská Bystrica Kedy: 17:00 Kde: Námestie SNP
Dolný Kubín Kedy: 17:00 Kde: Hviezdoslavovo námestie
Humenné Kedy: 17:30 Kde: Pod Sokolejom
Košice Kedy: 17:00 Kde: Štátna vedecká knižnica
Liptovský Mikuláš Kedy: 17:00 Kde: Námestie osloboditeľov
Lučenec Kedy: 17:00 Kde: Námestie republiky
Martin Kedy: 17:00 Kde: Divadelné námestie
Námestovo Kedy: 17:00 Kde: Hviezdoslavovo námestie
Nitra Kedy: 17:00 Kde: Radlinského 1
Piešťany Kedy: 17:00 Kde: Námestie Slobody
Poprad Kedy: 17:00 Kde: Námestie svätého Egídia
Považská Bystrica Kedy: 17:00 Kde: Cooltajner
Prešov Kedy: 17:00 Kde: Hlavná ulica
Prievidza Kedy: 17:00 Kde: Námestie slobody
Rimavská Sobota Kedy: 17:00 Kde: Hlavné námestie
Skalica Kedy: 17:00 Kde: Námestie slobody
Spišská Nová Ves Kedy: 17:00 Kde: Radničné námestie
Trenčín Kedy: 17:00 Kde: Štúrovo námestie
Trnava Kedy: 17:00 Kde: Trojičné námestie
Veľký Krtíš Kedy: 17:00 Kde: Námestie A. H. Škultétyho
Žilina Kedy: 17:00 Kde: Námestie Andreja Hlinku

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Tomáš Drucker #Pellegriniho vláda #Za slušné Slovensko