Ďalší dravec uhynul po otrave jedom

Počet prípadov otrávených návnad, na ktoré doplatili životom chránené druhy dravých vtákov, stúpol na desať. Pravde to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. "Dňa 3. 4. 2018 bol zadokumentovaný jeden prípad v Nitrianskom kraji. Dňa 4. apríla 2018 boli dokumentované dva prípady – otrávené dravce v Nitrianskom kraji a neselektívna pasca na dravce v okrese Lučenec. Celkovo ide už o 10 prípadov," skonštatovala Baloghová a dodala, že najnovšie boli otrávené myšiaky lesné, kaňa močiarna a krkavec čierny.

05.04.2018 12:00
debata (5)

Naposledy o prípade otrávenej návnady na západnom Slovensku, na ktorú doplatil životom dravý vták, informoval riaditeľ kancelárie Slovenskej poľovníckej komory Imrich Šuba. Aj tentoraz zabíjal jed karbofurán. Šuba pripomenul, že za posledné týždne uhynulo po otrave karborufánom veľa chránených vtákov. Otrávené boli najmä myšiaky, ale aj orliaky morské a iné pernaté dravce „V stredu sa vyskytol ďalší prípad v Jánošíkove neďaleko Tvrdošoviec v okrese Nové Zámky,“ oznámil Šuba. O aký druh išlo, nekonkretizoval, opäť mal však zabíjať karbofurán.

„My sme sami ohrození, naši sokoliari, kynológovia, deti, ktoré vodíme do prírody. Karbofurán je prakticky bojová látka, neviem, ako sa k tomu niekto dostal,“ podčiarkol. „No ohrozený je predovšetkým ľudský život,“ varuje poľovník.

Ozrejmil, že o veci rokoval s riaditeľom Štátnej ochrany prírody aj riaditeľom policajného odboru environmentálnej kriminality. „Ubezpečili ma, že sú na dobrej stope,“ naznačil poľovník. Alojz Kaššák, prezident Slovenského klubu sokoliarov priblížil, že k otrave môže dôjsť aj sekundárne, ak sa nesprávne aplikuje jed na hlodavce. Nemusí preto vždy ísť o jednoznačný motív usmrtiť chráneného vtáka.

Prípadov otrávených návnad začalo pribúdať v marci, presný počet uhynutých dravcov nie je známy, uhynuli aj mláďatá v hniezdach a na otravu doplatila aj poľovná zver.

K väčšine prípadov došlo v Nitrianskom kraji – v okresoch Nitra, Šaľa a Nové Zámky. Polícia zaznamenala otravy aj v okresoch Dunajská Streda (Trnavský kraj) a Lučenec (Banskobystrický kraj). Páchateľ či páchatelia trávia zvieratá karbofuránom, ktorý sa používal ako insekticíd, v roku 2009 bol zakázaný v celej Európskej únii. Riziko predstavuje aj pre človeka, prenášať sa môže dotykom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #jed #západné Slovensko #otrava dravcov