Pellegrini na schôdzke so Zemanom obhajoval postoj v kauze Skripaľ

Premiér Peter Pellegrini tlmočil českému prezidentovi Milošovi Zemanovi pri ich schôdzke vo Vysokých Tatrách postoj slovenskej vlády, ktorá považuje povolanie veľvyslanca v Moskve na konzultácie do Bratislavy za dostatočnú reakciu na otravu niekdajšieho ruského agenta Sergeja Skripaľa v Británii.

05.04.2018 19:13
SR ČR Vysoké Tatry Pellegrini Zeman stretnutie POX Foto: ,
Na snímke vľavo prezident ČR Miloš Zeman a vpravo predseda vlády SR Peter Pellegrini sa stretli v Grand Hotel Kempinski na Štrbskom Plese.
debata (24)

Slovensko v kauze na rozdiel od väčšiny členských krajín EÚ vrátane Česka k vyhosteniu ruských diplomatov nepristúpilo, čo kritizoval slovenský prezident Andrej Kiska.

„S ohľadom na dôkazy, ktoré sme doteraz mali k dispozícii, považujeme postoj Slovenskej republiky a stiahnutie veľvyslanca z Moskvy za dostatočné,“ povedal Pellegrini novinárom po schôdzke so Zemanom.

Zeman predtým uviedol, že má určité pochybnosti o vypovedaní zahraničných diplomatov, hoci rešpektuje deľbu kompetencií v tejto veci.

Pellegrini povedal, že so Zemanom hovoril aj o nadchádzajúcom slovenskom predsedníctve v zoskupení V4, do ktorej okrem Česka a Slovenska patrí tiež Maďarsko a Poľsko. „Potvrdili sme si vzájomné postoje, že formát V4 vnímame ako veľmi dôležitý pre tento región. Práve vďaka tomuto formátu sme schopní podstatne lepšie presadzovať postoje stredoeurópskeho regiónu na celoeurópskej úrovni,“ povedal Pellegrini, ktorý sa premiérom stal pred dvoma týždňami.

Zeman sa podľa Pellegriniho zaujímal aj o nedávnu politickú krízu na Slovensku, ktorá prepukla po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Kríza vyústila v demisiu bývalého premiéra Roberta Fica a na vytvorenie nového kabinetu, v ktorom zostala väčšina ministrov Ficovej vlády.

Pellegrini v stredu zavíta na oficiálnu návštevu Českej republiky. So svojím českým kolegom Andrejom Babišom chce rokovať o hospodárskej spolupráci medzi oboma krajinami.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Peter Pellegrini #Sergej Skripaľ