Vzniká strana Za slušné Slovensko, organizátori pochodov avizujú právne kroky

Ministerstvo vnútra registruje snahu o založenie novej politickej strany s názvom Za slušné Slovensko.

05.04.2018 19:21 , aktualizované: 21:06
SR Kiska Za slušné slovensko prijatie Foto: ,
Na snímke prezident SR Andrej Kiska prijal zástupcov z iniciatívy Za slušné Slovensko, zľava Juraja Šeligu, Katarínu Nagyovú Pázmányovú, Táňu Sedlákovú a Karolínu Farskú 20. marca 2018 v Bratislave.
debata (103)

Občianska iniciatíva, ktorá pod rovnakým menom organizuje protesty, sa však od tejto snahy dištancuje.

„Momentálne sme uverejnili oznámenie prípravného výboru, že 29. marca začali zbierať podpisy na založenie strany s týmto názvom. Ministerstvo bude 180 dní chrániť tento názov. Teda dovtedy nezaregistruje žiadnu zmenu názvu strany na tento názov, ani nezaregistruje inú stranu s týmto názvom,“ informoval hovorca rezortu Petar Lazarov.

V prípravnom výbore vystupujú Radko Olej z Košíc, Peter Hardoň z Vlkoviec (okres Kežmarok) a Magda Želeňáková z Bratislavy, bývalá televízna redaktorka a hovorkyňa pôdohospodárstva.

Avizujú právne kroky

Organizátori zhromaždení sú nepríjemne prekvapení zo zakladateľov strany. Považujú to za pokus o zneužitie iniciatívy, ktorá organizuje apolitické pokojné zhromaždenia Za slušné Slovensko. „Prudko sa od nich dištancujeme,“ povedala na adresu zakladateľov strany Karolína Farská.

Zdôraznila, že iniciatíva mladých ľudí žiadnu politickú stranu nezakladá a ani to nemieni robiť. Z iniciatívy chce mať občiansku platformu. „Z iniciatívy Za slušné Slovensko vzniká občianska platforma, ale nevznikne z nej politická strana, budeme to držať v občianskom duchu,“ vyhlásila.

Jej kolega Juraj Šeliga avizuje právne kroky. „Začali sme s krokmi k registrácii a zostali sme všetci nepríjemne prekvapení, že chcel niekto hneď zneužiť občiansku iniciatívu a začať registrovať politickú stranu. My sme sa obrátili na právnikov, lebo to považujeme za hyenizmus. Ľudia sa tu pokojne zhromažďujú, hovoria, že sa nebude zakladať politická strana a potom niekto príde a zneužije túto značku,“ doplnil Šeliga.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #politická strana #Za slušné Slovensko