Smrť Kuciaka vzbudila podľa arcibiskupa Bezáka záujem o veci verejné

Požiadavky na výmenu policajného prezidenta Tibora Gašpara a na odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zazneli dnes okrem iných na ďalšom zo série zhromaždení Za slušné Slovensko na Trojičnom námestí v Trnave.

05.04.2018 21:19
Trnava protesty Za slušné Slovensko Bezák Foto: ,
Na snímke bývalý arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Róbert Bezák počas príhovoru na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko na Trojičnom námestí v Trnave.
debata (27)

Moderátor Tomáš Vravník upozornil aj na disciplinárne stíhanie prokurátora Vasiľa Špirka, ktorý informoval o možnej korupcii na najvyšších miestach, ale aj na situáciu v polícii či RTVS.

Emeritný trnavský arcibiskup Róbert Bezák povedal, že lavína odvahy spôsobila také zmeny, ktoré dovtedy ľudia považovali za nemožné. "Smrť Jána Kuciaka v nás vzbudila záujem o veci verejné, záujem o pravdu a spravodlivosť. Vytvorila určitý druh búrky, ktorá sa valí Slovenskom a posúva nás ďalej. Je to udalosť tajomná, skoro biblická, keď smrť tvorí nový život, a ja verím, že žijeme chvíle toho nového života,“ povedal Bezák. Jeho vystúpenie asi päťsto prítomných ocenilo búrlivým potleskom. Ľudia o tom, že Bezák príde do Trnavy, nevedeli, pretože nechcel, aby o tom organizátori informovali.

K účastníkom zhromaždenia sa prihovoril aj Vladimír Oktavec, najvýraznejšia osobnosť udalostí z novembra 1989 v Trnave. „Ak sme v novembri 1989 vedeli zlikvidovať bez násilia diktatúru a priniesť demokraciu a slobodu, ja verím, že na jar 2018 sa nám bez násilia podarí priniesť na Slovensko aj slušnosť“. S konkrétnymi návrhmi na ozdravenie verejného života vystúpil Peter Wilfling z iniciatívy Chceme veriť. Potrebná je podľa neho odluka polície od ministerstva vnútra, otvorenosť pri výbere prokurátorov či dôveryhodný ústavný súd.

Prvé zo série zhromaždení Za slušné Slovensko sa v Trnave konalo 9. marca, zúčastnilo sa na ňom asi dvetisíc ľudí. O týždeň neskôr bola účasť približne rovnaká. V piatok 23. marca sa konal tichý pochod mestom, zúčastnilo sa na ňom asi päťsto ľudí.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Bezák #vražda novinára Jána Kuciaka #Za slušné Slovensko