Tibor Gašpar: Z vlády ma nikto nepožiadal o abdikáciu, nevylučujem, že odídem sám

Policajný prezident Tibor Gašpar tvrdí, že nikto z členov vlády ho nepožiadal, aby abdikoval na svoju funkciu. Nevylúčil však, že sa z postu policajného šéfa rozhodne odísť sám.

06.04.2018 10:18 , aktualizované: 11:45
Kuciak vražda vyšetrovanie Gašpar Foto: ,
Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.
debata (108)

Gašpara podľa jeho slov na odchod nevyzval ani minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smeru). „Z vlády ma nikto nepožiadal, aby som odstúpil. Rozhovory, ktoré s ministrom vnútra máme, sú o policajnom zbore. V dohľadnom čase rozhodne aj o mojej budúcnosti, aj o tom, ako bude pokračovať policajný zbor,“ vysvetlil Gašpar. Policajný prezident to povedal novinárom z RTVS a Denníka N.

Gašpar však nevylučuje, že sa rozhodne z funkcie odísť sám. Začína sa totiž podľa jeho slov útočiť na všetkých policajtov a na výsledky ich práce. To, že jeho odchod žiadajú tisíce ľudí v uliciach, si Gašpar uvedomuje. "Vnímam to a myslím si, že mnohí z nich nevedia, aké sú tie dôvody. Sú im podsúvané rôzne, za ktoré ja nenesiem zodpovednosť.

Zároveň je veľa ľudí, ktorí mi vyjadrujú podporu a je neviem, voči ktorým mám byť korektnejší. Tak či tak som mal končiť na jeseň po prijatí zákona. Dnes je skoro hotový a či to bude zajtra, o mesiac, alebo po prijatí tohto zákona, už nie je pre mňa rozhodujúce," deklaroval. To, čo je pre neho dôležité a čo mu prekáža je, že sa napáda celý Policajný zbor.

Gašpar však nemá pocit, že by vo funkcii škodil. Poukázal tu na to, že na Slovensku sa stalo menej trestných činov, bolo menej mŕtvych na cestách.

Policajnému šéfovi sa zároveň nepozdáva, že po jeho odchode volá aj prezident SR Andrej Kiska. „Vidím tu konflikt záujmov. Vyjadroval sa o tom, že je NAKA zneužívaná vo vzťahu k jeho firme, ale NAKA tieto podozrenia nevyšetrovala do decembra minulého roku. Teraz ich vyšetruje,“ dodal.

Požiadavku na svoje odvolanie považuje prezident Policajného zboru Tibor Gašpar za politickú. Uviedol to v piatok v diskusnej relácii v rádiu Aktual. „Paradoxne, tí ktorí kričia najviac o odpolitizovaní polície chcú, aby bol policajný prezident politicky odvolaný,“ povedal Gašpar s tým, že hrozí, že v takejto atmosfére sa môže stať pravidlom, že „bude policajný prezident odvolávaný každý týždeň, keď sa nejaký politik zle vyspí“.

Gašpara tiež podľa vlastných slov mrzí, že po „pseudoargumen­toch,“ ktorými sa argumentovala potreba jeho odvolania, sa začal vytvárať aj „nepravdivý a manipulatívny“ obraz o slovenskej polícii. „Ja sa na to pozerám tak, že môže byť využitý inštitút bez udania dôvodu, alebo že urobím rozhodnutie, že odídem, nie preto, že by som mal pocit, že som zlyhal, ale pretože to nakladanie policajnému zboru a vytváranie obrazu nefunkčnej polície vo vzťahu k 23 tisícom policajtov, to presahuje všetky medze,“ uviedol policajný prezident na margo svojho možného odchodu z funkcie.

Gašpar podľa vlastných slov môže niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutie, ale nie za vyšetrovanie konkrétnych prípadov, ktoré nevykonáva. Pokiaľ ide o vraždu novinára Kuciaka, podľa Gašpara dozorový prokurátor povedal, že zatiaľ sa to deje bez chýb a je to pod jeho kontrolou. Policajný prezident tiež reagoval na vyhlásenia prezidenta Andreja Kisku, podľa ktorých očakáva jeho odchod z funkcie.

Polícia podľa Gašpara má v súčasnosti na pokyn prokuratúry päť podozrení týkajúcich sa hlavy štátu, pričom v dvoch sa vedie trestné stíhanie. „Prvé sa týka pozemku a druhé je o daňovom správaní sa spoločnosti, kde je spoločníkom pán prezident. Kladiem si otázku, či nie je v konflikte záujmov,“ dodal Gašpar.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #policajný prezident #abdikácia