Zomrel bývalý predseda Národnej rady Pavol Paška

Bývalý predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer) zomrel na infarkt vo veku 60 rokov. Skonal v piatok dopoludnia v areáli Železničnej nemocnice s poliklinikou Košice, potvrdil to hovorca nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

06.04.2018 10:53 , aktualizované: 12:20
4. júla 2006 - 8. júla 2010 Pavol Paška (Smer-SD) Foto: ,
Pavol Paška (1958 - 2018)
debata

Paška zomrel v piatok niekoľko minút pred pol jedenástou po viacnásobnej resuscitácii lekárov. „Napriek enormnej snahe, nebola, žiaľ, úspešná,“ povedal Kráľ. Bývalého predsedu parlamentu doviezli do areálu nemocnice súkromným autom v kritickom stave so zlyhávaním základných životných funkcií krátko pred desiatou hodinou.

„Podľa informácií nemocnice smeroval do Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb. Privolaný lekársky tím z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny začal okamžite priamo na mieste s jeho oživovaním,“ dodal Kráľ.

Pavol Paška bol podpredsedom strany Smer – sociálna demokracia a v rokoch 2006 – 2010 predsedom Národnej rady Slovenskej republiky. Druhýkrát predsedal parlamentu v rokoch 2012 – 2014. Z tohto postu odišiel v novembri 2014 krátko po komunálnych voľbách, po prevalení kauzy predraženého piešťanského CT spájanej s jeho menom. Vo funkcii ho vtedy nahradil terajší premiér Peter Pellegrini. Paška sa v roku 2014 vzdal nielen funkcie šéfa Národnej rady, ale aj mandátu poslanca. V parlamentných voľbách v roku 2016 už do parlamentu nekandidoval. Dlho bol pritom považovaný za dvojku Smeru.

Pavol Paška ako predseda parlamentu z roku 2013.
Pavol Paška ako predseda parlamentu z roku 2014.
+26Pavol Paška, dlhoročný podpredseda Smeru.

Politici Smeru vyjadrujú úprimnú sústrasť

„Náš dlhoročný kolega, straník a v prvom rade priateľ dnes odišiel. Úprimnú sústrasť celej jeho rodine a ďalším pozostalým.“ Na sociálnej sieti to v reakcii na úmrtie Pavla Pašku napísala jeho materská strana Smer.

Zosnulý expredseda Národnej rady SR Pavol Paška sa ako človek, ktorý viedol najvyšší zákonodarný zbor šesť rokov, navždy zapíše do novodobej politickej histórie SR. Vyhlásil to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer). „Hlboko ma zarmútila informácia, že zomrel dlhoročný predseda NR SR, môj dlhoročný kolega, priateľ a spolustraník. Správa nás hlboko zasiahla a v mene vlády vyjadrujem pozostalým a rodine hlbokú sústrasť,“ dodal Pellegrini.

Predseda strany Smer Robert Fico sa vyjadril k nečakanému úmrtiu Pavla Pašku vo videu, ktoré zverejnil na svojom facebookovom profile. Pavla Pašku považoval expremiér za skvelého človeka, ktorý držal slovo. Vyjadril „najúprimnejšiu sústrasť manželke, synom a celej rodine". V súvislosti s úmrtím sa Robert Fico kriticky vyjadril o novinároch a opozičných politikoch. (Viac čítajte v osobitnej správe.)

„Vyjadrujem úprimnú a hlbokú sústrasť rodine, priateľom a blízkym Pavla Pašku, rovnako aj všetkým, ktorí si ho vážili a mali ho radi. Odišiel, aj keď bol stále plný entuziazmu a chuti do života. Pavol Paška počas svojho života na náš kraj a mesto nikdy nezabudol a vždy bojoval za východné Slovensko,“ uviedol Richard Raši (Smer-SD), podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu a bývalý primátor mesta Košice, v ktorom zosnulý bývalý predseda parlamentu Pavol Paška žil.

Zosnulý bývalý predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška bol významnou postavou sociálnej demokracie a výraznou tvárou slovenskej politickej scény. V jeho osobe mala Slovenská republika na pozícii predsedu parlamentu skutočného štátnika. V reakcii na úmrtie Pavla Pašku to uviedol podpredseda NR SR a šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč.

„V mene poslaneckého klubu Smer a osobne aj vo svojom mene chcem vyjadriť hlbokú úprimnú sústrasť celej rodine a všetkým blízkym Pavla Pašku. Paľo bol pri Smere od začiatku. Bol veľmi ľudský a priateľský, jeho nečakaný odchod nás preto veľmi osobne zasiahol,“ povedal Glváč.

Náhla smrť Pavla Pašku veľmi zasiahla aj poslanca NR SR a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer). „Bol mojím dlhoročným priateľom, nikdy na neho nezabudnem, odpočívaj Paľko v pokoji. Úprimnú sústrasť rodine a všetkým blízkym,“ napísal Robert Kaliňák na sociálnej sieti.

K úmrtiu Pavla Pašku sa vyjadril Miroslav Číž, poslanec Smeru, podpredseda poslaneckého klubu. „Je to hrozná správa, prijal som ju s obrovským smútkom. Vážil som si ho ako čestného človeka, výborného kolegu, bolo mi cťou s ním pracovať.“

„Veľmi ma to mrzí, pretože pred tromi týždňami som mu ešte písala k narodeninám, mal 60. narodeniny. Hlavne by som chcela vyjadriť úprimnú sústrasť jeho manželke a jeho deťom, samozrejme, je to veľká strata. Moji rodičia zomreli tiež pomerne mladí, otec mal 54 a mama mala 62, takže sa tak trochu viem vcítiť do pocitov jeho detí a pozostalých. Je mi to ľúto,“ povedala pre Pravdu europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD).

Kondolencia prezidenta Kisku

Prezident SR Andrej Kiska vyjadril úprimnú sústrasť rodine a príbuzným Pavla Pašku. „Prezidenta zaskočilo náhle úmrtie Pavla Pašku a vyjadril úprimnú sústrasť najbližším príbuzným, rodine, priateľom a známym,“ napísal Kiskov hovorca Roman Krpelan v písomnom stanovisku.

Sústrasť vyjadrili aj bývalí predsedovia parlamentu

Správa o náhlej smrti Pavla Pašku zaskočila a šokovala Pavla Hrušovského, ktorý tiež v minulosti zastával post šéfa parlamentu za KDH. „Som z toho smutný, aj keď sme vždy boli na opačných stranách a nikdy sme v koalícii nespolupracovali. Ale s Pavlom Paškom sme mali dobrý vzťah. Bol schopný filozof a vnášal do politiky nové prvky. Aj keď sme na viaceré veci mali rozdielny názor, som z tejto správy šokovaný a smutný,“ povedal Pavol Hrušovský.

Predseda SaS Richard Sulík, ktorý v minulosti zastával funkciu predsedu Národnej rady SR, vyjadril úprimnú sústrasť rodine zosnulého.

Správa o úmrtí bývalého predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku zaskočila aj dlhoročného podpredsedu parlamentu a šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára. „Správa o úmrtí Pavla Pašku, človeka v mojom veku, ma zaskočila. V tejto chvíli by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým,“ uviedol Béla Bugár.

Kondolencie opozičných poslancov

„Každá smrť človeka, hlavne náhla, je tragédiou. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine,“ povedal pre TASR predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Kondoluje aj jeho stranícky kolega Peter Pčolinský. „Napriek tomu, že to bol náš politický konkurent, každé úmrtie človeka bez ohľadu na politickú príslušnosť je tragédia. Veľmi ma to prekvapilo, som šokovaný,“ uviedol.

Úprimnú sústrasť rodine vyjadril na sociálnej sieti aj nezaradený poslanec Martin Poliačik.

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič reagoval tým, že zomrel človek, ktorý si myslel, že sa dá všetko kúpiť. „Ale zabudol, že Boha nepodplatí. Teraz ho čaká ten najspravodlivejší súd,“ doplnil s tým, že rodine zosnulého vyjadruje úprimnú sústrasť. (Viac o vyjadreniach Igora Matoviča čítajte v osobitnej správe.)

Pavol Paška (1958 – 2018)

Pavol Paška sa narodil 23. februára 1958 v Košiciach. Vysokoškolské štúdium na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave ukončil promóciou v roku 1985. Na Filozofickej fakulte UK vyštudoval filozofiu a estetiku. Pred vysokoškolským štúdiom pracoval v rokoch 1979 a 1980 v štátnom podniku Zdroj v Košiciach. Po ukončení štúdia pôsobil v rokoch 1985 a 1986 v Krajskom osvetovom stredisku v Košiciach. Do roku 1992 pracoval na Obvodnom národnom výbore, neskôr na Miestnom úrade KVP v Košiciach. V roku 1992 začal súkromne podnikať.

Od roku 2002 bol poslancom Národnej rady SR za stranu Smer (neskôr Smer). Po septembrových parlamentných voľbách v roku 2002 bol členom Výboru NR SR pre zdravotníctvo a členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a od 24. augusta 2004 predsedom Zahraničného výboru NR SR.

Mandát poslanca NR SR získal aj v ďalšom volebnom období parlamentu v júni 2006. Od 4. júla 2006 do 8. júla 2010 prvýkrát zastával post šéfa slovenského zákonodarného zbo­ru.

Vo volebnom období 2010–2012 bol ako opozičný poslanec NR SR predsedom poslaneckého klubu strany Smer.

Po víťazstve strany Smer opäť predsedal od 4. apríla 2012 NR SR. Paška 18. novembra 2014 oznámil poslaneckému grémiu strany Smer, že sa vzdáva funkcie predsedu Národnej rady SR a zároveň aj mandátu poslanca NR SR. Dlhšie vtedy čelil kritike zo strany opozície aj v súvislosti s kauzou nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Predseda parlamentu poveril po odstúpení dočasným vedením Národnej rady jej podpredsedníčku Janu Lašákovú až do zvolenia nového predsedu parlamentu.

Od mája 2003 bol podpredsedom strany Smer. Túto stranícku funkciu zastáva do 10. decembra 2016, keď už na sneme strany v Prešove nekandidoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Pavol Paška #kondolencia