Slovenský rozhlas prichádza od pondelka s viacerými zmenami

Rádiožurnál Rádia Slovensko zmení svoj názov na „Rádiožurnál RTVS“, ktorý bude v pracovných dňoch o 7:00 a 12:00 preberať i Rádio Regina. Rovnako tomu bude o 12:00 počas víkendov.

07.04.2018 14:37
Budova Slovenského rozhlasu Foto: ,
Budova Slovenského rozhlasu v Bratislave.
debata (8)

„Dôvod na zavedenie spoločného vysielania Rádiožurnálov RTVS sa plnom rozsahu preukázal v uplynulých dňoch, keď na základe aktuálneho hektického vývoja na vnútropolitickej scéne príspevky v prvej časti relácie išli zväčša naživo, čím sa k poslucháčom dostali najaktuálnejšie informácie. O tento benefit boli poslucháči Reginy Západ, Stred a Východ ochudobnení. Zároveň sa personálne kapacity, využívané na prípravu doteraz vysielaných Žurnálov Rádia Regina ráno a napoludnie, využijú pri príprave Rádiožurnálov RTVS, ktoré sa tak obohatia o informácie z regiónov,“ vysvetlil riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu Michal Dzurjanin.

Vracia sa Pozor zákruta

Do éteru Rádia Slovensko sa od pondelka vracia najznámejšia rozhlasová značka na Slovensku – „Pozor zákruta“. Poslucháči sa každý pracovný deň od 13:00 môžu tešiť na hodinový prúd aktualít a informácií zo sveta motorizmu, dopravy vo všetkých jej oblastiach, ale aj na cestovateľské témy. Na príprave a vysielaní Zákruty sa budú podieľať tímy z Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc. Z Bratislavy bude znieť v pondelok, stredu a vo štvrtok, z Košíc v utorok a z Banskej Bystrice v piatok. Na moderátorskej stoličke sa budú striedať Milan Jeluš, Igor Daniš, Miroslav Talavašek, Igor Michalčík a Roman Nadányi.

Večerné prúdové vysielanie v Rádiu Slovensko nahradia hodinové relácie „Svet hudby“ (po 19:00 ) a „Kontakty“ (po 20:00) s občianskymi témami. V sobotu po 13:00 pôjde v premiére relácia „Túto hudbu mám rád“ a po 14:00 rubrika „Týždeň v Európe“. Rubrika „Naši a svetoví“ po 17:00 sa zmení na samostatnú prúdovú reláciu. Rubriku „V kine s Petrom Konečným“ nahradí hodinová relácia „Do kina s Rádiom Slovensko“ o aktuálnej ponuke filmov, na ktorej bude participovať viacero autorov. V sobotu po 20:00 bude Rádio Slovensko vysielať „Sobotné reflexie“, zamerané na udalosti z nedávnej histórie a ich vplyv na život spoločnosti. Po 21:00 odznie súhrn najzaujímavejších publicistických príspevkov uplynulého týždňa pod názvom „To najlepšie z týždňa“.

Novinky aj v Rádiu Regina

„Cieľom týchto zmien je poskytnúť poslucháčom viac zaujímavých informácií z rôznych oblastí života, ktoré na základe doterajšieho formátu Rádia Slovensko nemali v jeho vysielaní primeraný priestor,“ konštatoval Michal Dzurjanin.

Novinky sú pripravené i v Rádiu Regina Západ. V „Rádiobudíku“ počas pracovného týždňa pribudne napríklad „Glosa na dnes“ a „Fórum“, ktoré sa bude venovať poslucháčskym podnetom. Do éteru sa vráti obľúbená „Ranná rozcvička“. V rubrike „Na slovíčko, slovíčka…!“ sa budú rozoberať nielen archaické či zabudnuté slová, ale aj zaujímavé jazykové problémy a tiež vysvetľovať geografické názvy. V rubrike „Otázka na dnes“ sa v každý pracovný deň bude hovoriť o rôznych životných situáciách, na ktoré budú reagovať poslucháči. „Magazín“ sa zmení na „Predpoludnie s Rádiom Regina“. V ňom odznejú napríklad tipy na zaujímavé voľnočasové aktivity, tematické besedy a pribudne nová kontaktová rubrika „Veterinári“, ktorá sa každý druhý týždeň bude striedať s „Farmármi“.

Svoj názov od pondelka zmení aj „Mozaika“, ktorá sa po novom bude volať „Popoludnie s Rádiom Regina“. Aj v tomto prípade sa poslucháči môžu tešiť na nové rubriky a relácie, ako napríklad „Veda, výskum, objavy, patenty,“ „Klub mamičiek“, „Senior klub“, „Kultúra pod jednou strechou“ s rubrikou „Literárium“ zameranou na poéziu a prózu od poslucháčov. „Čo by bolo, keby..?“ je nová sobotňajšia relácia, ktorá sa od 8:00 bude venovať témam z oblasti histórie, biológie, kultúry. Rozhovory s odborníkmi doplnia rozhovory a otázky detí, ako i ukážky z rozhlasového archívu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Slovenský rozhlas #Rozhlas a televízia Slovenska #Pozor zákruta #Rádiožurnál