Predplatené filmy bude možné pozerať v celej EÚ

Rozpozeraný seriál bude môcť divák sledovať aj počas dovolenky či služobnej cesty v zahraničí. K predplateným filmom, športovým prenosom alebo ku e-knihám sa užívatelia dostanú už aj v ostatných štátoch v rámci celej Európskej únie. Umožnila to Európska komisia nariadením platným od začiatku apríla. Užívatelia opatrenie vítajú. Slovensko má teraz deväť mesiacov na to, aby nariadenie premietlo do praxe.

08.04.2018 20:00
debata (1)

Doteraz nebolo možné, aby sa predplatitelia dostali k on-line obsahu, ak prekročia hranice domovského štátu. Väčšinou sa im totiž zobrazila informácia o tom, že službu je možné využívať iba v krajine, kde si ju predplatili. Od začiatku apríla sa však situácia v rámci únie mení.

„Nové pravidlá umožňujú sledovať filmy alebo športové podujatia, počúvať hudbu, sťahovať elektronické knihy či hrať hry pri cestovaní alebo dočasnom pobyte v iných krajinách EÚ,“ spresnila v stanovisku Európska komisia. Poskytovatelia platených on-line obsahových služieb budú musieť poskytovať rovnaké služby bez ohľadu na to, kde v EÚ sa odberateľ nachádza. „Ak ste dočasne v zahraničí, budete mať prístup k rovnakému výberu kdekoľvek v EÚ, akoby ste boli doma,“ dodáva Európska komisia. Opatrenie sa týka aj z EÚ odchádzajúcej Veľkej Británie.

Konečne! Ľudia aspoň nebudú vymýšľať, ako doterajšie obmedzenie obísť.
užívateľ Peter

Nové pravidlá zároveň nebránia poskytovateľom služieb, aby používateľom ponúkali pri cestovaní dodatočné možnosti, ako napríklad prístup k obsahu, ktorý je dostupný v krajine, kde sa nachádzajú. „On-line obsah bude prenosný aj vtedy, ak denne dochádzate do iných členských štátov, ako napríklad do Česka či Rakúska,“ uisťuje Európska komisia.

Podľa nových pravidiel nebudú môcť poskytovatelia on-line obsahových služieb účtovať odberateľom žiadne dodatočné poplatky za poskytovanie cezhraničnej prenosnosti obsahu. „Ak poskytovateľ prijme akékoľvek opatrenie, ktoré by pri dočasnej prítomnosti v inom členskom štáte zabránilo odberateľom v prístupe k službe, bude konať v rozpore s nariadením. Poskytovateľ teda nemôže obmedzovať katalógy dostupnej hudby, filmov ani televíznych seriálov,“ zdôrazňuje komisia.

Službu v zahraničí nebude možné využívať permanentne, ale iba dočasne, napríklad počas dovolenky či predĺženého víkendu. Rovnaké podmienky platia aj pri využívaní mobilných služieb v zahraničí. Toto nariadenie je záväzné v prípade platených služieb. Poskytovatelia bezplatného obsahu sa môžu, ale nemusia rozhodnúť riadiť sa novými pravidlami. Nové nariadenie začne platiť s retroaktívnym účinkom. Znamená to, že sa bude vzťahovať aj na predplatné, ktoré už existuje.

Opatrenie je súčasťou snahy Európskej komisie o vytvorenie jednotného digitálneho trhu, ktorého prvým krokom bol napríklad roaming zadarmo. Členské štáty budú mať teraz deväť mesiacov na to, aby začali uplatňovať novú legislatívu. Užívatelia by tak on-line prístup zo zahraničia mohli začať využívať najneskôr začiatkom budúceho roka.

Poskytovatelia on-line služieb sú na zmeny pripravení. „Nariadenie rešpektujeme. V rámci nášho portfólia sa týka hlavne služby mobilnej televízie Magio GO, ktorú od 1. apríla môžu zákazníci využívať aj počas svojho pobytu v krajinách Európskej únie,“ potvrdil pre Pravdu hovorca Slovak Telekomu Peter Gálik.

Poskytovatelia predpokladajú, že táto zmena zákazníkom prinesie väčší komfort a záujem o predplatené on-line služby porastie. „Nariadenie vnímame ako ústretové voči zákazníkom, nakoľko sa už pri spustení O2 TV v mobile zaujímali o to, či budú mať službu sprístupnenú aj počas dovolenky v zahraničí," dodáva Tereza Molnár, hovorkyňa O2 Slovakia. Upozorňuje, že takéto využívanie služieb nie je určené na trvalý pobyt v iných členských štátoch EÚ. "Ide o krátkodobé súkromné či služobné cesty, aby bolo zabezpečené primerané využívanie. Zákazníci tak budú mať prístup k rovnakým TV programovým službám ako doma,“ uisťuje Molnár.

Užívatelia považujú opatrenie za logický krok. „Konečne! Ľudia aspoň nebudú vymýšľať, ako doterajšie obmedzenie obísť,“ myslí si Peter z Brezna. Podľa užívateľa on-line služieb Martina by takéto opatrenie nemalo mať časové obmedzenie. Na jednotnom digitálnom trhu by malo byť podľa neho možné, aby si občan z akéhokoľvek členského štátu kúpil digitálny obsah v hociktorom inom členskom štáte. „Inými slovami, mal by som mať možnosť si kúpiť takto šírený obsah napríklad na českom trhu a trvalo ho využívať na Slovensku. Roky tankujem a nakupujem potraviny v Rakúsku a neviem si predstaviť, že by malo byť obmedzenie, že tak môžem urobiť len na dovolenke alebo na ceste, a nie stále,“ vysvetľuje Martin.

Užívatelia deväťmesačnú lehotu na uvedenie nariadenia do praxe chápu. „Ak teraz poskytovateľ on-line služieb bude musieť sprístupniť film nielen v jednej, ale aj v ostatných krajinách, príde o exkluzivitu a zákonite musí dôjsť k narušeniu práv. Ide o reguláciu, ktorá môže spôsobiť hospodárske škody mnohým firmám, preto správne nastavenie bude trvať tak dlho,“ objasňuje používateľ Andrej zo Skalice.

Eurokomisia predpokladá, že cezhraničnú prenosnosť by mohlo využiť minimálne 29 miliónov ľudí po celej EÚ. V roku 2020 by sa ich počet mohol zvýšiť na 72 miliónov. Podľa Európskej únie vysielateľov malo v roku 2016 predplatené služby videa na požiadanie 11 percent európskych domácností. Do roku 2020 by sa mal ich počet zdvojnásobiť. Najväčší podiel na tomto trhu má Netflix, a to 54 percent. Pravidlá ohľadne prenosnosti on-line predplatených služieb sa však nevzťahujú len na seriály a filmy, ale aj na ostatný digitálny obsah, ako sú napríklad e-knihy alebo hudba.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #seriál #športové prenosy #filmy