Tehotné už na urgentoch nemusia platiť

Budúce mamičky sú od apríla oslobodené od desaťeurového poplatku v nemocnici na pohotovosti.

09.04.2018 14:00
tehotná žena tehotenstvo Foto:
Rozhodnutie, ktorá žena zaplatí, je zrejme na lekárovi.
debata (3)
Nezaplatia ho vtedy, ak problém, s ktorým prídu, bude súvisieť s tehotenstvom. V niektorých prípadoch nemusí byť jednoduché pre lekára posúdiť, či od žien poplatok pýtať, alebo nie. Pretože aj banálny pád, ktorý sa skončí vyvrtnutým členkom, môže mať vplyv na dieťa. Nemocnice, ktoré oslovil denník Pravda, neodpovedali, či pre ošetrenie tehotných na pohotovosti stanovili nejaké kritériá. Zdá sa tak, že rozhodnutie, ktorá žena zaplatí, je v rukách slúžiacich lekárov. Nemocnice už menili cenníky a vydali interné dokumenty. Denníku Pravda takúto strohú informáciu poskytli fakultné nemocnice. Ako postupujú pri ošetrení tehotných, už nespresnili. Niektoré nemocnice doteraz poplatky v takýchto prípadoch vyberať nemuseli. „Čo sa týka tehotných mamičiek, u nich nemáme v Spišskej Novej Vsi skúsenosti, že by využívali urgentné príjmy s inými problémami ako s tými, ktoré súvisia s ich graviditou. Ak by ale niektorá prišla napríklad s boľavým kolenom, ktoré má chronický charakter, s čím mala vyhľadať pomoc v privátnej sfére, poplatok by v zmysle zákona zaplatiť mala. Takýto prípad sme ale zatiaľ nemali, preto na vyberanie poplatkov od tehotných nebol dôvod,“ reagoval za Všeobecnú nemocnicu v Spišskej Novej Vsi Tomáš Kráľ, hovorca spoločnosti Svet zdravia, ktorá spravuje sieť nemocníc.

Názory na ošetrenie tehotných sa však rôznia u záchranárov. Podľa lekára a dlhoročného záchranára Viliama Dobiáša sa v drvivej väčšine prípadov dá jednoznačne posúdiť, či zdravotný stav súvisí s tehotenstvom, alebo nie. „Ak príde tehotná žena s tým, že ju tri týždne bolí chrbát, tak to nesúvisí s tehotenstvom a mala dosť času, aby to riešila so svojím obvodným lekárom. Alebo ak príde s teplotou, ktorá trvá tri dni, takisto to nesúvisí s tehotenstvom a nie je to akútny stav,“ upozornil lekár. Absolútne oslobodenie budúcich mamičiek od poplatku podľa jeho názoru nie je riešenie. „Tak osloboďme aj maloleté deti, siroty, dôchodcov…“ naznačil Dobiáš.

Doplnil, že ak by boli sporné prípady, ktorých je podľa neho minimum – možno päť percent návštev –, tak sa dá postupovať v prospech ženy. „Keď nemocnica pri pochybnosti odpustí desať eur, tak ju to neprivedie do kolapsu,“ podotkol Dobiáš.

Lekár a bývalý záchranár Karol Jarábek si myslí, že na ústavnej pohotovosti by nemali byť žiadne 10-eurové poplatky a tehotné ženy, ktoré sú vo vyššej kategórii ochrany, by ich nemali platiť v žiadnom prípade. „Postarať sa o pacienta by mala byť úloha štátu, keď ide o ohrozenie jeho zdravia. Nevidím žiadny dôvod na to, aby na ústavnej pohotovosti platili tehotné ženy. Opakujem, že tehotné ženy sú vo vyššej zóne ochrany. Pacient predsa nemôže adekvátne posúdiť, či jeho stav je akútny, to môže len lekár,“ mieni Jarábek, ktorý zdôraznil, že choroba budúcu mamičku oslabuje, a preto by mala byť aj v súvislosti s poplatkami viac chránená ako bežný pacient.

Návrh oslobodiť tehotné od poplatku prišiel tento rok po tlaku verejnosti. Spustil ho príbeh ženy, ktorá mesiac pred termínom pôrodu dostala bolesti a navštívila pohotovosť. Lekári usúdili, že to bol planý poplach a vypýtali poplatok. Jej partner sa potom na sociálnej sieti sťažoval. Nahnevalo ho, že situácia sa mohla zopakovať častejšie a prekážalo mu, že by zakaždým mal platiť. Budúce mamičky sa preto domáhali zmeny.

Ak príde tehotná žena s tým, že ju tri týždne bolí chrbát, tak to nesúvisí s tehotenstvom a mala dosť času, aby to riešila so svojím obvodným lekárom.
Viliam Dobiáš, lekár a dlhoročný záchranár

Vtedajší minister zdravotníctva Tomáš Drucker im úľavu sľúbil. Najskôr však navrhoval, aby si tehotné dávali preplácať poplatok od zdravotných poisťovní, neskôr pripustil výnimku. Určil pritom podmienku na bezplatné ošetrenie na pohotovosti – zdravotný stav musí súvisieť s tehotenstvom. Horúčky či kašeľ do toho nespadajú.

Cieľom zavedenia 10-eurového poplatku na urgentoch od vlaňajšieho novembra mala byť určitá regulácia pacientov. Zvýšená platba mala ľudí odradiť od toho, aby do nemocnice chodili s bežnými ťažkosťami, ktoré môže vyriešiť lekár v bežnej ambulancii. Kráľ pripomenul, že ani 10 eur nie je pre niektorých prekážkou. Ľudia sa takto chcú vyhnúť preplneným čakárňam u ambulantných lekárov. „Zo skúseností nemocnice v Spišskej Novej Vsi ale vieme povedať, že pacienti chodia napriek nim (10 eurám – pozn. red.) na ústavnú pohotovosť takisto ako predtým. Aj pri stavoch, ktoré sa nedajú považovať za akútne alebo neodkladné. Mnohí pacienti napriek poplatku radšej pri zdravotných problémoch – aj keď si to ich stav nevyžaduje – obchádzajú privátnu sféru a idú na pohotovosť. Len aby nemuseli čakať u lekára dlhšie,“ uzavrel Kráľ.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #tehotenstvo #tehotná žena #Tomáš Drucker