Vzácny drop je späť

Po tridsiatich rokoch sa na južné Slovensko vrátil vzácny drop veľký – známy tiež ako drop fúzatý – najťažší lietajúci vták na svete.

09.04.2018 15:00
debata

Ešte v 70. a 80. rokoch sa jeho výskyt na juhu rátal na niekoľko desiatok jedincov. Po zásadných zmenách v poľnohospodárstve z prírody takmer celkom zmizol.

Miestny občan z obce Bánov (okres Nové Zámky) mal veľké šťastie: stal sa prvým človekom po dlhých rokoch, ktorý dropa spozoroval v oblasti Nitrianskej pahorkatiny. Lenka Deutschová z mimovládky Ochrana dravcov na Slovensku prízvukuje, že ide o skutočnú vzácnosť. „Drop si možno prišiel pozrieť lokalitu, kde kedysi hniezdili jeho predkovia. Je to úžasná správa, ktorá otvára priestor na zamyslenie a je podnetom na ďalšie opatrenia – vytvorenie podmienok pre návrat druhu," povedala Deutschová. Tento objav je podľa nej dôležitý z hľadiska celkového významu aktivít pre zachovanie, respektíve obnovu populácií vzácnych druhov. „Ukazuje nám, že sa netreba vzdávať ani po uplynutí 30-ročného obdobia, pretože genetická pamäť môže vtáky poslať na historické lokality, aby skontrolovali, či je už všetko pripravené na ich návrat,“ doplnila.

V minulosti bol výskyt dropa v tomto regióne zaznamenaný v Mojmírovciach či Svätoplukove. Lokalita pri obci Bánov je súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dolné Považie. Deutschová zdôraznila, že práve v tejto oblasti v súčasnosti realizujú v spolupráci so Západoslovenskou energetikou opatrenia na zvýšenie viditeľnosti elektrických vedení, aby sa zabránilo zbytočným zraneniam a úmrtiam vtákov.

Roman Slobodník z rovnakej mimovládnej organizácie opísal, že drop veľký je stepný druh, ktorý potrebuje dostatok hmyzu pre výchovu mláďat, ale tiež hlodavce, obojživelníky a plazy. Podčiarkol, že zmena spôsobu využívania krajiny znížila celkovú rozmanitosť aj prostredia obývaného dropmi. "Po drastickej zmene poľnohospodárskych postupov – chemizácia, vznik veľkoplošných pozemkov, pestovanie nevhodných plodín, napríklad slnečnice a kukurice – došlo k postupnému poklesu hniezdnej populácie, až k jej úplnému vymiznutiu,“ zdôraznil Slobodník.

Okrem toho, v polovici minulého storočia začala dovtedy voľnú a slobodnú krajinu pretínať sieť elektrických vedení. Bolo potrebné priviesť elektrinu k ľuďom v obciach. „Nedostatok potravy a drôty elektrických vedení v letovej dráhe dropov spôsobili, že od roku 2000 nie je na Slovensku prakticky známe žiadne hniezdenie, tento nádherný vták sa vytratil zo Žitného ostrova, z Nitrianskej pahorkatiny aj iných území,“ konštatoval ochranár.

Výnimkou sú ojedinelé prípady nepravidelných zahniezdení vo dvoch lokalitách v juhozápadnej časti krajiny. Dropy môžeme na Slovensku vidieť v kŕdľoch už len v okolí hranice s Maďarskom a Rakúskom. Tu sú ich počty hlavne v zimnom období ešte stále pomerne vysoké – niekoľko desiatok až stoviek jedincov, tento rok tu bolo sčítaných 503 dropov.

Drop veľký je najťažší lietajúci vták na svete, najvyššia potvrdená hmotnosť dospelého samca bola 22 kg. Samice sú menšie, majú teda aj nižšiu hmotnosť, maximálne 5 kilogramov. Na začiatku 20. storočia žilo u nás približne 2¤400 jedincov, v polovici 50. rokov ich bolo už iba 1¤160. O ďalších 20 rokov sa výskyt obmedzil len na územie Podunajskej roviny. Koncom 90. rokov sa početnosť hniezdnej populácie odhadovala na 5 až 10 samíc. Minulý rok zaznamenalo ministerstvo životného prostredia najviac zimujúcich dropov za posledných 20 rokov, na slovensko-rakúsko-maďarskom pohraničí ich žilo zhruba 500.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vtáky #drop