Matovič obvinil Druckera z nekalých obchodov, minister to odmieta

Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) obvinil ministra Tomáša Druckera z favorizovania firmy REMPO, ktorú nazval "dvorným dodávateľom" niekoľkých ministrov 2. Ficovej vlády. Minister obvinenia popiera.

09.04.2018 15:15 , aktualizované: 18:04
debata (446)

Vo firme figurujú Dušan a Klára Dvoreckí, o ktorých Matovič uviedol, že ide o „ľudí okolo klubu Harley Davidson spájaného s exministrami za Smer Robertom Kaliňákom a Jánom Počiatkom.“

„Zákazky získavala šité na mieru, často súťažila sama so sebou. Išlo o zákazky na tonery, kancelárske vybavenie či oblečenie. Skrátka, dievča pre všetko. Hocičo potrebovali dodať, táto firma dodala,“ povedal Matovič.

Okrem toho Matovič povedal, že manželka ministra Druckera kúpila pre firmu LOGARO, ktorú založila, pozemky pri Trnave s predateľnou hodnotou 880-tisíc eur bez DPH za 100-tisíc eur bez DPH. Tieto pozemky jej podľa Matoviča mali predať opäť Dvoreckí, ktorí ich predtým zreštituovali, tentokrát prostredníctvom firmy Mlynské pole.

Ako pokračoval, Druckerová získala aj dva pozemky v Trnave, kde sú spolumajiteľmi Dvoreckí. Dohromady kupovala viac ako 23-tisíc m2 (opäť 30 percent) za 20-tisíc eur, teda dala 90 centov za m2. „Ich hodnota by mala byť aspoň 40 eur, mala teda zaplatiť 940-tisíc eur,“ odkázal Matovič.

Igor Matovič sa na záver opýtal, či išlo v prípade predaja pozemkov o protihodnotu za štátne zákazky pre firmu REMPO.

„Fakt sa pýtam, či za toto prišli potom tie pozemky ako protislužba. Chcem vedieť v mene každého jedného platiteľa daní na Slovensku, akým zázrakom sa podarilo jeho manželke urobiť takýto obchod s ľuďmi, ktorým predtým on dohadzoval štátne zákazky?“ povedal na záver Matovič a uviedol, že v prípade, ak mu minister vnútra nebude vedieť odpovedať, podá trestné oznámenie.

„Ak hovorím, že má odstúpiť policajný prezident Tibor Gašpar, mal by sa porúčať ruka v ruke aj s pánom Druckerom“ odkázal Matovič, ktorý na tlačovej konferencii ukázal viacero dokumentov a listov vlastníctva.

Tomáš Drucker rezolútne odmieta vykonštruované obvinenia I. Matoviča

Podnikanie manželky Tomáša Druckera je postavené rýdzo na trhových princípoch a v žiadnom prípade nie je nijako spojiteľné s pôsobením Tomáša Druckera v akejkoľvek verejnej funkcii. Vymyslené konštrukcie a interpretácie o prepojeniach kúpy pozemkov a špekuláciách o výnosoch Tomáš Drucker zásadne odmieta.

Tomáš Drucker je kedykoľvek pripravený na porovnanie dodávok a plnenia vo vzťahu k spoločnosti REMPO do Slovenskej pošty, a.s. počas jeho pôsobenia ako predsedu predstavenstva s plnením pred jeho nástupom čo do rozsahu a vysúťažených cien. Spoločnosť REMPO dodáva široký sortiment tovarov desiatky rokov na Slovenskú poštu, ako aj mnohým iným organizáciám štátneho sektora a mnohým súkromným spoločnostiam. Tomáš Drucker zásadne odmieta takého nekorektné prepojenia pôsobnosti spoločnosti REMPO, s jeho osobou a s podnikaním jeho manželky.

Podnikanie manželky Tomáša Druckera v území Špačince bolo realizované s cieľom rezidenčnej výstavby na komerčné účely. Pozemky v Špačinciach nadobudla spoločnosť Logaro, s.r.o. koncom roka 2016 za cenu 8,94 eur za m2 bez DPH. V priebehu roka 2017 sa na týchto pozemkoch v celom území realizovali developerské práce (všetky stavebné povolenia na siete a rozostavanie častí sietí – dažďová, splašková kanalizácia, teleso cesty a príjazd, voda vrátane prekládky, prekládka vysokého napätia, plyn, ďalej všetky projektové dokumentácie na rodinné domy a tiež predpripravené bankové financovanie). V procese realizácie týchto developerských prác o toto územie prejavila záujem iná developerska spoločnosť za kúpnu cenu 37 Eur za m2 bez DPH. Celé územie vrátane pozemkov vlastnených spoločnosťou Logaro bolo odpredané na konci roka 2017. Čo sa týka pozemkov v extraviláne mesta Trnava tak v tomto prípade ide o ornú pôdu, ktorá je v súčasnosti poľnohospodársky užívaná, na ktorej územný plán neumožňuje žiadnu výstavbu. Tieto boli nadobudnuté za cenu 0,85 Eur za m2 čo je pre danú lokalitu a daný stav plochy je cena trhovo obvyklá.

446 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Tomáš Drucker #Druckerove kauzy