Zomrel expolitik Ivan Mjartan, blízky spolupracovník Mečiara

Vo veku 58 rokov náhle zomrel bývalý splnomocnený veľvyslanec SR v Českej republike a štátny tajomník na ministerstve kultúry Ivan Mjartan.

09.04.2018 15:41 , aktualizované: 16:20
ivan mjartan Foto: ,
Expolitik Ivan Mjartan zomrel v pondelok 9. apríla 2018 vo veku 58 rokov. Snímka je z banskobystrického hotela Lux z 9. októbra 1999, keď prebiehal ustanovujúci kongres Strany demokratického stredu.
debata (59)

O úmrtí bývalého politika informovala televízia Joj na svojom spravodajskom webe.

Mjartanovo mŕtve telo našli v jeho dome v Horskom parku na Drotárskej ulici v Bratislave hasiči. Dlhé roky bol považovaný za pravú ruku Vladimíra Mečiara.

Telo expolitika našiel v pondelok člen rodiny, ktorý sa chcel dostať do spálne, no tá bola zvnútra zamknutá. Privolaní záchranári a hasiči byt následne otvorili a objavili Mjartanovo telo, uvádza web Noviny.sk.

Mjartan sa narodil 31. august 1959. Pôsobil aj ako bývalý mimoriadny veľvyslanec Slovenskej republiky v Česku, ďalej ako štátny tajomník na ministerstve kultúry či šéf koordinačnej rady HZDS.

Ivan Mjartan stál pri zrode Strany demokratického stredu neskôr pomenovanej na STRED.

V roku 1999 neúspešne kandidoval na prezidenta SR. Pracoval aj v oblasti médií a stál pri zrode Radiožurnálu Slovenského rozhlas.

Vladimír Mečiar (vľavo) spolu s Ivanom... Foto: TASR, Peter Hudec
mečiar, mjartan Vladimír Mečiar (vľavo) spolu s Ivanom Mjartanom na zábere z 20. januára 2000 v sídle už neexistujúceho hnutia HZDS v Bratislave.

Profil Ivana Mjartana

  • Narodil sa 31. augusta 1959.
  • Vyštudoval Fakultu technickej kybernetiky moskovskej Vysokej školy chemického strojárstva, špecializáciu technická kybernetika, využívanie počítačov a automatizovaných systémov riadenia so zameraním na chemickotechno­logickú výrobu.
  • Po ukončení štúdia (1982) bol redaktorom v Redakcii vedy a techniky Československého rozhlasu na Slovensku. Neskôr sa v Redakcii medzinárodného života venoval politickému spravodajstvu.
Expolitik Ivan Mjartan zomrel v pondelok 9....
  • Po novembri 1989 ho poverili zostaviť a viesť redakciu Rádiožurnálu SRo.
  • Po nedobrovoľnom odchode z rozhlasu v roku 1992 bol v parlamentných voľbách zvolený za poslanca Federálneho zhromaždenia (FZ) ČSFR za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS), ktorého členom bol od roku 1992.
  • Od konca júna 1992 do marca 1993 bol štátnym tajomníkom Ministerstva kultúry SR.
  • Keď vznikla samostatná Slovenská republika, bol od 9. marca 1993 do 15. júna 1998 mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v Českej republike. V tejto funkcii pôsobil ako prvý veľvyslanec SR v ČR.
  • Neskôr, po návrate na Slovensko, pracoval od 18. augusta 1998 do konca októbra 1998 na Ministerstve zahraničných vecí SR ako vedúci úradu ministerstva.
  • V období od konca apríla 1998 do októbra 1998 bol vedúcim komisie HZDS pre masmediálnu politiku. Po parlamentných voľbách 1998 z HZDS vystúpil.
  • V priamych voľbách na funkciu prezidenta SR v máji 1999 kandidoval ako občiansky kandidát.
59 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Vladimír Mečiar #Ivan Mjartan