Komora: Chýbajú tisíce sestier

V každej nemocnici je minimálne jedno oddelenie, kde zápasia s nedostatkom sestier. Hrozí zatváranie oddelení či odsúvanie operácií.

10.04.2018 12:00
lekari, doktor, zdravotnícrvo, Foto:
C rezorte podľa Komory sestier a pôrodných asistentiek chýba až 15-tisíc sestier.
debata (48)

Minulý týždeň sa vyhrotila situácia v Národnom onkologickom ústave v Bratislave a rezignoval jeho generálny riaditeľ Jozef Valocký.

Podľa Komory sestier a pôrodných asistentiek v rezorte chýba až 15-tisíc sestier a situácia bude ešte horšia. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská namieta, že ide o prehnané číslo. Podľa nej sestry chýbajú, ale nie až toľko. Prepočty Inštitútu zdravotnej politiky založené na údajoch OECD uvádzajú, že chýba do 2 300 sestier. „Počet chýbajúcich sestier klesá, viac budúcich sestier študuje,“ povedala Kalavská.

Zvýšili sa kompetencie zdravotníckych asistentov, ktorí jednoduchšie činnosti urobia za sestru. Tá sa potom môže venovať ošetrovateľskému procesu. Zadefinovali sa aj kompetencie sestier a iných zdravotníckych pracovníkov. „Povedali sme presne, kto čo bude robiť na úrovni dosiahnutého vzdelania. Zvýšili sme plat sestre, ktorá je magisterka so špecializáciou,“ povedala ministerka. Kvalifikované sestry môžu po novom napríklad predpisovať zdravotnícke pomôcky, čo tiež vedie k zatraktívneniu práce sestry. Ministerka tvrdí, že aktuálne sa zaoberajú aj otázkou lepšieho platového ohodnotenia. Sestry však trvajú na tom, že ich chýba viac ako 15-tisíc. „Nedostatok sestier potvrdzujú viaceré nezávislé štatistiky, pričom každý hospitalizovaný pacient v nemocnici na vlastné oči vidí, že sestry sa nestíhajú starať o pacientov,“ povedala prezidentka komory Iveta Lazorová. Člen prezídia a rady komory Milan Laurinc tvrdí, že v auguste 2016 na Slovensku chýbalo približne 7 300 sestier. „Znie až neuveriteľne, že ministerstvo za dva a pol roka našlo vyše 4-tisíc sestier, keď nepredložilo žiadne výrazné opatrenie, ktoré by spôsobilo prílev počtu sestier do systému,“ uviedol Laurinc.

Nedostatok sestier sa ukázal aj v Národnom onkologickom ústave. Situácia došla až tak ďaleko, že onkologickým pacientom museli presúvať operácie a dlho čakali aj na chemoterapiu. Lekári sa preto vzbúrili a žiadali odstúpenie generálneho riaditeľa Valockého. Situáciu musela riešiť ministerka. Valocký nakoniec z postu odišiel. Dnes tam chýba asi 25 sestier.

Operácie pre nedostatok sestier viaznu aj v najväčšej nemocnici na Slovensku – v bratislavskej Univerzitnej nemocnici. Denníku Pravda to v minulých dňoch priznal zdravotník z prostredia nemocnice. Obmedzená je podľa neho operatíva na traumatológii, chirurgii, urológii, pretože chýba personál, najmä sestry.

Rovnaké ťažkosti majú aj v Národnom ústave detských chorôb, čo je bývalá detská fakultná nemocnica. Vedenie pripustilo, že by potrebovali viac sestier pri lôžkach na detskej klinike, ortopedickej klinike a klinike detskej neurológie, ako aj na neonatologickej klinike intenzívnej medicíny, aj na detskej klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Personál hľadajú cez inzeráty, vedenie spolupracuje so školami a snaží sa študentov motivovať na prácu v detskej nemocnici.

Na stránke profesia.sk, ktorá sa venuje vyhľadávaniu zamestnancov, je za posledný mesiac necelá stovka inzerátov. Sestry hľadajú nemocnice, ústavy, ambulancie, domovy seniorov, súkromné ambulancie aj polikliniky, kúpele, liečebne. Asi štvrtinu tvoria ponuky do zahraničia – Česka, Rakúska, Nemecka, Anglicka, Holandska.

Na interné oddelenie a JIS-ku, pôrodnú asistentku, inštrumentárku či epidemiologickú sestru hľadajú v nemocnici v Dunajskej Strede, ktorá patrí do siete Svet Zdravia. Inzerát má aj komárňanská nemocnica zo siete Agel. Viaceré sestry hľadá Nemocnica sv. Michala v Bratislave patriaca pod rezort vnútra. Dva týždne už má inzerát tiež Národný onkologický ústav v Bratislave.

Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet Zdravia, pripomína, že neexistuje na Slovensku nemocnica, ktorá by nemala problém so zabezpečením dostatočného počtu sestier. „Ak máte na jednom oddelení plný stav, určite je ďalšie, ktoré s tým problém má,“ povedal Kráľ s tým, že nemocnice nemajú zdroje na zvýšenie platov sestrám.

Do Nemocnice sv. Michala podľa hovorkyne ministerstva vnútra Andrey Dobiášovej už od júna nastupuje na kardiologickú JIS jedna sestra. „Na oddelenie centrálnej sterilizácie máme rozpracované dve sestry, ktoré boli pozvané na vstupný pracovný pohovor,“ povedala. Celkovo na ponuky reagovalo 9 sestier.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné sestry