Stop dvojakým potravinám

Európska komisia vydá smernicu, ktorá má zabrániť podvádzaniu spotrebiteľov.

11.04.2018 06:00
dvojake potraviny rozdiel summit Foto: ,
Na rozdielnu kvalitu potravín upozorňovali na vlaňajšom Potravinovom summite v Bratislave aj vystavené produkty.
debata (26)

Dvojaká kvalita potravín, ktorá naštrbila vzťahy medzi starými a novými členskými krajinami Európskej únie, by mala byť minulosťou. V stredu Európska komisia predstaví Novú dohodu pre spotrebiteľov. Ide o revíziu spotrebiteľských pravidiel, ktorá sa bude týkať nielen dvojakej kvality tovarov, ale prinesie viac transparentnosti pri online nákupoch aj posilnenie právomocí spotrebiteľských organizácií.

Slovensko, ktoré spolu s Českou republikou upozornilo Brusel ako prvé na nežiaduci jav v predaji potravín, nápojov, ale aj drogistických výrobkov, sa dočkalo satisfakcie. Pokusy ponúkať a predávať produkty, ktoré na prvý pohľad vyzerajú rovnako, ale v skutočnosti sa líšia svojím zložením (nižším obsahom mäsa, účinných pracích látok a pod.), bude totiž Európska komisia trestať.

Návrh, ktorý predstavia v stredu v Bruseli, ako potvrdilo Pravde viacero zdrojov vrátane Európskej komisie, chápe dvojaku kvalitu ako klamlivú praktiku.

„Podporujeme iniciatívu, aby dvojaká kvalita bola označená ako nekalá obchodná praktika. Takáto výrobná a obchodná prax sa musí v EÚ skončiť," reagovala na Novú dohodu pre spotrebiteľov Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Zdôraznila, že "nadnárodné firmy musia v rámci EÚ dodržiavať deklarovanú kvalitu a nesmú dodávať na trhy niektorých členských krajín výrobky nižšej kvality,“ povedala Gabriela Matečná.

Doteraz platná európska smernica o nekalých obchodných praktikách podnikateľov voči spotrebiteľom na vnútornom trh neuvádzala problém dvojakej kvality produktov výslovne ako nekalú obchodnú praktiku. Novou dohodou pre spotrebiteľov sa však legislatíva zásadne mení. Nepochybne aj preto, lebo dvojakú kvalitu označila za veľký problém už jedna tretina členských krajín EÚ. Ešte v priebehu apríla by mala byť zverejnená metodika testovania, čo umožní pri kontrolách zameraných na dvojakú kvalitu potravín, pracích prostriedkov atď. zrovnať krok vo všetkých krajinách.

Slovensko vykonalo už dve série testov na dvojakú kvalitu potravín. Prvú na konci roku 2016 a druhú vlani. Oba testy približne v polovici prípadov potvrdili existenciu dvojakej kvality potravín. Išlo o výrobky, ktoré mali rovnakú značku a rovnaký obal, ale iné zloženie. „Za kľúčovú zmenu v prístupe Bruselu treba považovať nielen uznanie dvojakej kvality za klamlivú výrobnú a obchodnú prax, ale aj to, že sa bude sankcionovať,“ povedal Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Mastné pokuty

Na verejnosť už prenikli niektoré detaily Novej dohody pre spotrebiteľov, vrátane sankcií. ČTK napríklad informovala, že úrady potravinového dozoru členských krajín dostanú možnosť koordinovane pokutovať prehrešky. Ak sa vec dotkne viacerých členských krajín, počíta návrh s pokutou až štyri percentá ročného obratu v každom dotknutom štáte. A to je už citeľná pokuta, ktorá by mohla donútiť nadnárodné spoločnosti s miliardovými obratmi, aby brali novú európsku legislatívu vážne.

Nadnárodní výrobcovia potravín, nápojov, kozmetiky a drogistických výrobkov budú mať teraz podľa profesora Jozefa Bíreša, ktorý manažuje kontrolu potravín na Slovensku, tri možnosti. „Buď budú nové pravidlá dodržiavať a teda vyrábať produkty, ktorých zloženie a obal sú identické v každej krajine EÚ, alebo na výrobky, ktoré sa obsahom odlišujú, spotrebiteľa upozornia informáciou na etikete. Alebo budú postupovať ako doteraz, ale potom musia rátať s pokutami,“ povedal Jozef Bíreš.

V jeseni minulého roka sa konal v Bratislave z iniciatívy vtedajšieho premiéra Roberta Fica Potravinový summit. Európska komisárka pre ochranu spotrebiteľa a rodovú rovnosť Věra Jourová vtedy ponúkla milión eur na spoločné testovanie potravín a ďalší milión na tvorbu metodiky. „Ešte vlani sme využili túto možnosť a prihlásili sme sa do toho projektu,“ povedal ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. Očakáva, že k prvým testom podľa spoločne dohodnutej metodiky by mohlo dôjsť začiatkom leta tohto roku.

„Slovensko chce v nových testoch podrobiť analýze nielen potraviny predávané v Rakúsku, ale aj Nemecku. Ide o jedny z najvyspelejších potravinových trhov v Európe a práve konfrontácia potravín známych značiek predávaných na Slovensku a v týchto dvoch krajinách môže ukázať, ako sa veci majú a či sa reálne rešpektujú pravidlá, ktoré teraz ide Brusel zaviesť,“ povedal pre Pravdu Jozef Bíreš.

Obchod vidí osobitosti trhov

Nová dohoda pre spotrebiteľov sa dotkne aj obchodných reťazcov na Slovensku. Podľa rôznych prieskumov až 60 percent potravín pochádza z dovozu, pričom sú medzi nimi často výrobky potravinových gigantov. „Pre Slovenskú alianciu moderného obchodu (SAMO) ako zástupcu obchodníkov je najdôležitejšie, aby sa na úrovni EÚ stanovila jednotná a transparentná metodika testovania kvality potravín a tiež metodika vyhodnocovania jeho výsledkov," povedala v stanovisku pre Pravdu Katarína Fašiangová, predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Podľa Fašiangovej je ešte predčasné vyjadrovať sa k meniacej sa legislatíve. Obchod sa s ňou musí najprv zoznámiť. Z doterajších skúseností by však v nových pravidlách "mali byť zahrnuté všetky špecifiká, ktoré odbúrajú faktory skresľujúce porovnávanie a budú rešpektovať aj špecifiká jednotlivých trhov a preferencií zákazníkov. Obchodné reťazce považujú za zásadné, aby potraviny, ktoré ponúkajú svojim spotrebiteľom, boli bezpečné a správne označené, to znamená, aby označenie uvedené na obale zodpovedalo zloženiu,“ konštatovala Katarína Fašiangová za SAMO, ktoré združuje také veľké obchodné siete, ako sú Kaufland, Lidl, Tesco, Billa či Metro. Dvojaká kvalita potravín neznamená, že by tieto poškodzovali zdravie spotrebiteľov. „Potraviny v Európskej únii sú bezpečné,“ vyhlásil vlani na bratislavskom Potravinovom summite európsky komisár pre zdravotníctvo Vytenis Andriukaitis. Chceme však, aby všetci spotrebitelia mali ľahkú a zdravú voľbu pri výbere potravín, aby tieto obsahovali menej cukru a soli a boli tiež cenovo dostupné. Ak sa Európska únia hlási k sociálno-trhovému hospodárstvu, potom je to aj o zodpovednosti výrobcov, o tom, že by sa mali vyhnúť situáciám, ktoré vedú k dvojakej kvalite potravín," povedal komisár Andriukaitis.

Zdá sa, že Novou dohodou pre spotrebiteľov vznikajú podmienky, aby si ľudia v každom kúte Európy kupovali pod tou istou značkou, v tom istom obale aj tie isté potraviny.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Věra Jourová #dvojaké potraviny