Proces s bosom Okoličánym je na súde, verdikt sa čaká v stredu

Na Najvyššom súde (NS) SR sa začalo verejné zasadnutie v prípade Róberta Okoličányho, považovaného za bosa východoslovenského podsvetia, a ďalších 15 obžalovaných.

10.04.2018 10:59 , aktualizované: 15:08
Róbert Okoličány Foto:
Róbert Okoličány.
debata (1)

Na verejné zasadnutie neprišiel ani jeden obžalovaný, súhlasili s konaním v ich neprítomnosti, v prípade obžalovaného Róberta Niguta vedie súd konanie ako voči ušlému. „Konštatujem, že zákonné podmienky na vykonanie verejného zasadnutia v predmetnej trestnej veci sú splnené,“ povedal predseda senátu.

NS SR naplánoval konanie v tejto veci na dva dni.

Najvyšší súd rozhoduje o odvolaniach voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý v auguste 2016 uložil doživotné tresty odňatia slobody Okoličánymu, Nigutovi a Jaroslavovi Potučekovi. V prípade je spolu 16 obžalovaných za 19 skutkov.

Spochybnili svedka

Súd na utorkovom zasadnutí zrekapituloval žalované skutky a zhrnul aj odvolacie dôvody strán konania. Obžalovaní namietali predovšetkým údajnú existenciu zločineckej skupiny, ktorá podľa nich nebola preukázaná a tiež spochybňovali dôveryhodnosť kľúčového svedka obžaloby Róberta G. Prokurátor v rámci svojho odvolania uviedol, že podľa jeho názoru trest 25 rokov pre Jozefa L. nie je postačujúci vzhľadom na to, že sa zúčastnil na závažných trestných činoch. Preto pre neho požaduje doživotie. Zasadnutie bude pokračovať v stredu záverečnými návrhmi strán a je pravdepodobné aj vynesenie verdiktu.

Prvostupňový rozsudok konkrétne pripisoval členom skupiny zodpovednosť za vraždy Jozefa Eštóka, Jozefa Ferenca, Mareka Adama, Zdeňka Lhotského a Ganiho Selmaniho. Podľa obžaloby tieto vraždy naplánovali Róbert O. a Róbert N. a vykonávateľmi boli väčšinou Róbert N. a Jaroslav P. Pri vražde Eštóka pritom zahynul aj náhodný okoloidúci vodič Roman Straka. Podľa rozsudku členovia skupiny zorganizovali aj útoky na viacero osôb alebo útoky na kasína a zábavné podniky s cieľom prinútiť ich majiteľov platiť za ochranu. Pri akciách využívali nelegálne držané zbrane a kradnuté autá. Proti skupine svedčil ako kľúčový svedok bývalý člen Róbert G.

Podľa súdu sa mali jednotliví obžalovaní dopustiť trestných činov ako založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej a teroristickej skupiny, viacerých vrážd, nedovoleného ozbrojovania, lúpež, vydieranie, krádeže, poškodzovanie cudzej veci a ďalšie.

ŠTS odsúdil Okoličányho, Niguta a Potučeka na trest odňatia slobody na doživotie, Jozefa L. na 25-ročný trest odňatia slobody, Ľubomíra B. na 12,5 roka, Pavla K. na 12 rokov, Jaroslava J. na 11 rokov, Jána B. na deväť rokov, Martina M. na osem rokov, Rudolfa O. na päť rokov, Ľuboša V. na päť rokov, Michala B. na štyri roky, Róberta Cs. na štyri roky, Ladislava F. na tri a pol roka, Romana D. na tri a pol roka a Mariána T. taktiež na tri a pol roka.

Pôvodná obžaloba na celú zločineckú skupinu bola podaná 27. apríla 2007 a súd do dnešného dňa vytýčil v tejto kauze približne 130 pojednávaní.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Okoličány #Róbert Nigut #Róbert Okoličány #Jaroslav Potuček