Olympiáda ľudských práv má dôvod aj na oslavy

Neúnavne to ťahajú už vyše 20 rokov. Začínali s vedomím, že mladá slovenská demokracia potrebuje dobrých učiteľov a učiteľky, pre ktorých demokracia, sloboda, humanizmus či ľudské práva nie sú len poučky z učebníc. Zanietení stredoškolskí učitelia a ich žiaci sa dnes stretnú v Omšení na celoštátnom kole Olympiády ľudských práv. Je to už jej 20. ročník.

11.04.2018 07:00
olympiáda ľudských prav Foto: ,
Minuloročné celoštátne kolo olympiády bolo v Modre.
debata (4)

„Nejde len o súťaž pre stredoškolákov. Je to projekt, ktorý sa začínal s tým, že treba pripraviť učiteľov a učiteľky na to, aby mohli na školách, a to nielen na hodinách občianskej náuky, zvýrazniť význam poznania podstaty demokracie, či už vo vnútroštátnom rozmere, alebo neskôr v prostredí EÚ a v globalizovanom svete,“ pripomenula predsedníčka Celoštátnej komisie Olympiády ľudských práv Dagmar Horná.

Nakoľko sa po rokoch splnili očakávania organizátorov? „Keď sme začínali, boli sme väčší optimisti a dúfali, že po desiatich, pätnástich či dvadsiatich rokoch bude situácia na školách v oblasti demokracie, ľudských práv ďalej. Všetky kompetencie, ktoré dnes dostávajú žiaci v školách – ako čitateľská, matematická gramotnosť, cudzie jazyky, digitálne zručnosti, sú iste veľmi dôležité. Ale kultúrne, sociálne a občianske kompetencie sú stále akosi v závoze,“ upozornila Horná. To, že sa treba venovať aj témam demokracie a ľudských práv, si veľmi neosvojila ani politická elita. Dôsledkom toho je nedostatok tolerancie či zmyslu pre pochopenie práv menšín. „To sú priame dôsledky toho, že ľudské práva sa neberú vážne,“ dodala Horná.

Aktuálna situácia však podľa nej dáva dôvod na optimizmus. „Zdvíha sa hlas občianskej spoločnosti, ktorá vyjadruje istú formu nesúhlasu s tým, ako sa vyvinula slovenská demokracia, a hlas občianskej spoločnosti zaznieva kultivovaným spôsobom,“ povedala Horná. Podľa nej je to signál, že aj keď sa do občianskeho a ľudskoprávneho vzdelávania na školách investovalo málo, malo to obrovský význam. „V situácii, keď ľudia vnímajú, že procesy nejdú tak, ako by mali, ľudia vedia, že sa môžu a majú vyjadriť. Mladí vyjadrujú svoje postoje veľmi konštruktívne – ide nám o slušnosť, spravodlivosť, demokraciu, férovosť, ide nám o naše životy, aj o starších, deti, ide o všetkých,“ dodala.

Aj o súčasnej situácii sa bude diskutovať počas tohtoročného celoštátneho kola olympiády, v ktorom bude súťažiť 64 stredoškolákov. Tých okrem diskusií čaká riešenie modelových prípadov, ale aj obhajoba úvah, ktoré písali. Celoštátne kolo vyvrcholí v piatok veľkým finále, do ktorého postúpi 12 najlepších.

Mediálnym partnerom olympiády je aj tento rok denník Pravda, ktorý udelí špeciálne ceny za tri úvahy a bude ich publikovať na svojich stránkach. Pravda posudzovala práce na tému: „Ktoré ľudské práva sú najviac ohrozené extrémizmom? Poraďte verejnej ochrankyni práv, ako môže prispieť k ich účinnej ochrane.“ Autor(ka) úvahy, ktorá redakciu najviac zaujala, získa 300 eur, za druhé a tretie miesto sú pripravené knižné a vecné dary.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #Olympiáda ľudských práv