Gašpar: Nehovoril som o konkrétnom páchateľovi vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice

Úrad špeciálnej prokuratúry nepotvrdil, že polícia sa pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice z pôvodných štyroch scenárov sústreďuje už len na údajného páchateľa.

11.04.2018 09:57 , aktualizované: 13:50
kuciak Foto: ,
Jeden z transparentov počas pochodu Za slušné Slovensko, ktorý odkazuje na vraždu Jána a Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
debata (171)

Informáciu o posune vo vyšetrovaní priniesol portál denníka Hospodárske noviny.

„V súvislosti s trestnou vecou dvojnásobnej úkladnej vraždy sa objavuje veľké množstvo protichodných a nepresných vyhlásení a informácií. Úrad špeciálnej prokuratúry nedisponuje informáciou, ktorá bola v médiách označená ako tvrdenie prezidenta Policajného zboru k vytipovaniu možného páchateľa," uvádza v stanovisku k medializovanej informácii Jana Tökölyová, hovorkyňa úradu, ktorá doplňa, že vyšetrovatelia vo veci priebežne nepretržite konajú a vykonávajú procesné úkony. Pripomína ešte, že „zo zrejmých dôvodov nie je možné procesné úkony v súčasnosti špecifikovať“. Podľa stanoviska Úradu špeciálnej prokuratúry sú „stále preverované viaceré vyšetrovacie verzie činu a každej je venovaná rovnaká vážnosť a preverujú sa s rovnakou pozornosťou.“

Gašpar: Vyjadril som nádej, že prípad bude skoro vyšetrený

Policajný prezident Tibor Gašpar sa na Facebookovej stránke polície ohradil proti tomu, že v rozhovore pre český denník MF Dnes hovoril o konkrétnom páchateľovi, aktuálnom priebehu vyšetrovania alebo o ďalších postupoch vyšetrovacieho tí­mu.

„V rozhovore som iba vyjadril nádej a želanie nad skorým vyšetrením tohto ohavného činu. Všetky ostatné interpretácie sú nepravdivé,“ reaguje Gašpar s tým, že v rozhovore iba povedal, že "sám každú hodinu a každý deň očakávam, že ku mne do kancelárie vstúpi riaditeľ Národnej a kriminálnej agentúry a oznámi, že máme páchateľa. Verte, že si to želám zo všetkého najviac.”

Na otázku MF Dnes, či polícia v prípade údajného vyhrážania sa Kuciakovi zo strany podnikateľa Mariána Kočnera nepochybila, Gašpar uviedol, že „na trestné oznámenie mal vyšetrovateľ 12 dní a nie 44, ako sa tvrdí. Podanie ale putovalo medzi útvarmi, pretože sa muselo stanoviť, kto ho bude riešiť“.

Prečo ale polícia nevypočula Kočnera ihneď po tom, ako dostala od Kuciaka podania, je nejasné. „Hneď na začiatku som sa divil, prečo nebola vypočutá osoba, ktorá je v trestnom oznámení označená za podozrivú,“ uviedol Gašpar a dodal, že to bola chyba. „Jasné, že išlo o chybu. Prípad sa dorieši, prevzala ho NAKA a ak sa dokáže podozrivému spáchanie trestného činu, bude potrestaný,“ dodal policajný šéf.

Polícia prehľadávala les

V lese pri Veľkej Mači (okr. Galanta) polícia 27. marca vykonala operatívnu akciu zameranú na zaistenie prípadných ďalších dôkazov, za Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

„Išlo o operatívnu akciu polície zameranú na zistenie a zaistenie prípadných ďalších dôkazov. V tomto štádiu konania nebude bližšie akciu komentovať, ani sa k nej vyjadrovať,“ povedala Predajňová.

Starosta obce Veľká Mača pre Pravdu povedal, že mu telefonicky oznámili zvýšený pohyb policajtov vo Veľkej Mači. „Včera (v pondelok) nad obcou lietala helikoptéra,“ vyjadril sa a dodal, že v Mačianskom háji boli v utorok policajti už o deviatej ráno.

Policajná akcia sa odohrala iba deň po tom, ako dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry oboznámil verejnosť s detailnejšími informáciami o vražde.

Prokurátor: Kuciaka a Kušnírovú zavraždili na objednávku

K vražde Jána Kuciaka Martiny Kušnírovej došlo 21. februára 2018. Martinu Kušnírovú zabili krátkou zbraňou kalibru 9 milimetrov jednou strelou do hlavy, Jána Kuciaka dvoma strelami do srdca. Na mieste sa našli dve nábojnice, nič nezmizlo. Bola to s najväčšou pravdepodobnosťou vražda na objednávku, uviedol 26. marca prokurátor, ktorého identitu požiadala ÚŠP nezverejňovať. Dodal, že zadokumentovali pohyb pravdepodobného páchateľa.

Otázky vyvoláva prokurátorova veta o zadokumentovaní pohybu páchateľa. Z jeho slov nie je jasné, či to bolo vo vnútri domu alebo mimo neho. Podľa advokáta a bývalého policajného vyšetrovateľa Petra Vačoka vyšetrovatelia zrejme zaznamenali, akým spôsobom sa páchateľ dostal do domu a ako sa tam pohyboval. „Ťažko identifikovať, či išlo o pohyb páchateľa v dome alebo mimo neho,“ reagoval k tomu bezpečnostný analytik Milan Žitný.

© Autorské práva vyhradené

171 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #polícia SR #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová