Trenčiansky hrad čakajú zmeny

Trenčiansky hrad tento rok čakajú veľké zmeny.

11.04.2018 15:00
Trenčín, Barbora Celská Foto: ,
Trenčiansky hrad
debata

Pribudne samostatný vstup a k hradu povedie nová prístupová cesta z lesoparku Brezina. S vynoveniami na hrade sa už začalo. Rekonštrukciou prešlo cimburie pri vstupe na hrad. Práve to sa stalo okamžite tŕňom v oku, pretože podľa Trenčanov svieti na sivom múre ako päsť na oku.

Cimburie skutočne svieti jasnou bielou. Vedenie Trenčianskeho múzea však vraví, že to je len dočasný stav. „Hrad bol v roku 1528 obliehaný a počas toho bol zničený. Bol v držbe mnohých šľachtických rodín. Posledný bol rod Imricha Forgáča. Ten si koncom 16. storočia pozval talianskeho staviteľa Pietra Fierra Boscu, a ten navrhol nový vstup do hradu,“ vysvetlil Vladimír Pinďák z Trenčianskeho múzea. Gotická brána z 15. storočia tak dostala výrazné a nezvyčajné kamenné cimburie. „To bolo nevídané, pretože hrad dovtedy pôsobil ako pevnosť,“ vysvetlil Pinďák. Talian navrhol cimburie vo forme lastovičích chvostov a dve bašty.

Cimburie však bolo zanedbané a rozpadávalo sa. „Praskalo, a teraz cez zimu sa dočkalo obnovy,“ dodal Pinďák s tým, že na všetko dohliadali pamiatkari. Cimburie je natreté výraznou farbou, ktorá ho ochraňuje pred zničením. Podľa neho by malo čoskoro chytiť patinu. Trenčiansky hrad čakajú výrazné zmeny. Asi najväčšou bude druhá vstupná brána na hrad. Podľa hovorkyne Trenčianskeho samosprávneho kraja Veroniky Rezákovej sa župa ako zriaďovateľ Trenčianskeho múzea, ktoré hrad spravuje, chystá investovať 1,8 milióna eur z vlastných aj európskych zdrojov. Župa požiadala o príspevok z operačného programu INTERREG V-A SK-CZ na projekt s názvom Trenčín, Bučovice, chránime európske tradície. V rámci neho sa zrekonštruuje asfaltka cez lesopark Brezina, ktorá povedie až k novému samostatnému vstupu na hrad v priestoroch Južného opevnenia.

Chystá sa aj oprava budovy Skleníka. Už roky ju kritizujú, že sa na hrad vôbec nehodí. „Súčasne tam vznikne dočasné návštevnícke centrum, pribudne aj predajňa suvenírov,“ povedal riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko. Skleník vystavali na hrade iba pred polstoročím a mal slúžiť ako bufet pre návštevníkov. Je z ocele a zo skla a podľa viacerých Trenčanov je jazvou na tvári krásneho hradu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Trenčín #Trenčiansky hrad