Vadalovu sťažnosť by na Najvyššom súde mali riešiť urgentne

Sťažnosťou talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu žijúceho na východe Slovenska voči nedávnemu rozhodnutiu Krajského súdu (KS) v Košiciach, ktorý ho vzal do väzby, sa bude senát Najvyššieho súdu (NS) SR zaoberať na svojom neverejnom zasadnutí v zákonnej lehote, a to, ako vo väčšine väzobných prípadoch, urgentne.

11.04.2018 12:28
debata

„Na NS SR napadla trestná vec Antonina Vadalu v piatok 6. apríla. V predmetnej veci zatiaľ nie je vytýčený termín. Vo väzobných veciach sa rozhoduje urgentne. V tomto konkrétnom prípade nie je súd viazaný žiadnymi lehotami,“ uviedla v stredu hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Podľa neoficiálnych informácií, ktoré nie sú potvrdené, by trojčlenný senát vo veci Antonina Vadalu mohol rozhodnúť už vo štvrtok (12.4.).

Keďže pôjde o neverejné zasadnutie, nebudú na ňom prítomné procesné strany. To znamená, že ani prokurátor, ani obvinený, teda sťažovateľ Antonino Vadala, a ani jeho obhajca.

Senát je zložený z troch sudkýň a jedného sudcu. Tento senát v zložení sudkýň nedávno rozhodoval v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest, kde je hlavný obžalovaný veľkopodnikateľ Jozef Majský.

Krajská prokuratúra (KP) v Košiciach podala na súde návrh na vydávaciu väzbu pre Antonina Vadalu, ktorý je v Taliansku trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz. „Originál európskeho zatýkacieho rozkazu a ďalšie potrebné listiny sme doručili spolu s návrhom na vydávaciu väzbu Krajskému súdu v Košiciach,“ uviedol v pondelok (9.4.) hovorca košickej KP Milan Filičko.

O návrhu prokuratúry môže KS rozhodovať až po tom, čo NS rozhodne o vyššie uvedenej sťažnosti obvineného proti súčasnej predbežnej väzbe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Antonino Vadalà