Nelegálny hazard točí milióny eur

V slovenských krčmách začínajú výherné automaty čoraz viac nahradzovať kvízomaty. Nové herné stroje sa objavujú aj v mestách s úplným zákazom hazardu. Pre vysoké miliónové zisky tak prevádzkovatelia idú za hranu zákona. Podľa Finančnej správy sú totiž kvízomaty nelegálne. Lenže prevádzkovatelia nových herných strojov sa bránia a štátom udelené pokuty napádajú na súdoch. Podľa nich je totiž vyplácanie výhier podmienené odpoveďami na otázky, a preto vraj nejde o výherné automaty.

11.04.2018 13:25
debata (10)

„Približne v máji majú v Ružomberku skončiť všetky herne a momentálne sa končí platnosť udelených licencií približne piatim prevádzkovateľom. Problém je v tom, že v meste sa namiesto výherných automatov začali objavovať kvízomaty. V nich dokážu hráči rovnako ako v minulosti prehrať všetky peniaze,“ povedal asistent primátora Ružomberka Michal Praženica. V praxi už Finančná správa voči prevádzkovateľom kvízomatov zakročila napríklad v Námestove, Tvrdošíne či Liptovskom Mikuláši a spoločnosti, ktorá ich prevádzkovala, bola uložená pokuta 40-tisíc eur.

„Určite bude veľmi dôležité, ako sa Finančná správa vysporiada s kvízomatmi. My sme dlhodobo za úplný zákaz hazardu, lebo hranie automatov pripravilo veľa rodín o peniaze a zničilo mnoho životov,“ dodal Praženica.

Už dnes však na Slovensku pôsobí minimálne 71 podnikov s kvízomatmi. „Zákonné povinnosti vyplývajúce z novely zákona o hazardných hrách sa niektorí prevádzkovatelia hazardných hier snažia obchádzať takzvanými kvízomatmi. Pri kontrole zo strany Finančnej správy však takáto výhovorka neobstojí. Aj takéto zariadenia v sebe nesú znaky hazardnej hry a sú regulované zákonom,“ uviedla Finančná správa. No konečné slovo bude mať pri vyložení zákona aj tak súd.

Asociácia zábavy a hier upozorňuje, že pre nejednoznačnú definíciu zákona môžu nakoniec na súdoch uspieť aj prevádzkovatelia kvízomatov. „Ak aj neuspejú, pokuty nakoniec nebude od koho vymôcť lebo v mnohých prípadoch sú oficiálnymi majiteľmi ľudia z Afriky a Ukrajiny,“ upozornil Petr Mikoška, člen predstavenstva Združenia prevádzkovateľov centrálnych lotériových systémov (SPELOS). Štát aj preto pripravuje sprísnenie legislatívy. „V rámci prípravy nového zákona sa sprísni režim prevádzkovania kvízomatov, ktoré považujeme za hazardné hry a ich prevádzkovanie bez licencie za nelegálne,“ povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Podľa prevádzkovateľov legálnych výherných automatov úplný zákaz hazardu v slovenských mestách nič nevyrieši. „My sme za tvrdú reguláciu, ktorá do herní nepustí neplnoleté osoby, patologických hráčov a ľudí žijúcich zo sociálnych dávok. Úplným zákazom hazardu však dosiahneme to, že v nelegálnych herniach budú hrať všetci, čo o to majú záujem,“ povedal Ivo Valenta, majiteľ skupiny Synot a senátor v Českej republike. Ním ovládaná skupina prevádzkuje po celej Európe rôzne formy hazardných hier od kasín, cez herne až po online stávkové spoločnosti.

„Vo Viedni úplne zakázali herne a výsledkom sú nelegálne podniky ovládané Čečencami,“ dodal Valenta. V miestnostiach s pár hracími automatmi tam nie je žiadny personál a celý priestor je monitorovaný kamerami. V prípade problémov sa zo steny spúšťa dráždivý plyn, ktorý vraj prevádzkovatelia nelegálnych herní nemajú problém vypustiť aj na zasahujúcich policajtov.

V susednej Českej republike sa tiež vo veľkom rozmohli kvízomaty. Začiatkom apríla miestna colná správa zhabala 346 kvízomatov v 79 prevádzkach. „V priebehu jedného roka sa v Česku v hazarde otočí približne miliarda českých korún. Po tom, čo oficiálne skončia naše legálne prevádzky, zaplnia voľné miesto rôzne nelegálne skupiny. Tie v mnohých prípadoch priznajú len časť príjmov alebo aj nič a štát prichádza o veľké peniaze. Podľa nás je preto aj pre spoločnosť najlepším riešením regulované legálne podnikanie a tvrdé postihy pre ilegálny hazard,“ uzavrel Valenta.

Majiteľ skupiny Synot Ivo Valenta je spolumajiteľom spoločnosti P E R E X, a.s., vydavateľa denníka Pravda.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Asociácia zábavy a hier #novela zákona o hazardných hrách