Čo spája Borisa Kollára s dvoma nezvestnými?

Meno opozičného politika a šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára je poprepájané na viacerých ľudí s podivnými podnikateľskými aktivitami. Webový portál datel.sk upozorňuje na dvoch mužov, ktorí s ním figurovali vo firmách a viac ako 20 rokov o nich nikto nič nevie. Kollár pre Pravdu povedal, že si na týchto mužov nespomína.

11.04.2018 14:15 , aktualizované: 17:37
volby 20106, Kollar Boris Foto: ,
Boris Kollár.
debata (122)

„V okolí Borisa Kollára sa pohybovalo až príliš veľa mafiánov, bielych koní a nezvestných,“ píše portál datel.sk, ktorý založil bývalý novinár a exšéf kontrarozviedky Peter Tóth. Ten v článku vysvetľuje prepojenie Kollára a dvoch nezvestných podnikateľov Mirka Binku a Michala Hajtmana, ktorí mali byť takzvanými bielymi koňmi.

Kollára a Binku spája firma SKI & Co. Kollár do nej vstúpil cez spoločnosť Goimpex, ktorej bol spoločníkom a konateľom. Kollár a Binka boli obaja vedení ako konatelia. Od marca 1997 bol Binka jediným spoločníkom a konateľom. „Na tom by nemuselo byť nič zlé, keby nebol pán Binka približne 20 rokov nezvestný. Problém spočíva predovšetkým v tom, že biele kone bezprostredne alebo krátko po tom, ako sú na nich prepísané firmy aj s dlhmi, miznú. Presne to sa stalo s Binkom a dnes už nikto neverí, že je medzi živými,“ píše portál.

V blízkosti Borisa Kollára sa mal pohybovať aj ďalší profesionálny biely kôň Michal Hajtman. „Bol nastrčený do 15 obchodných spoločností, z toho tri priamo súviseli s predsedom strany Sme rodina: LD & Co., Ski Centrum Donovaly, Snowtech,“ uviedol portál s tým, že na prípade Hajtmana je pozoruhodné, že aj on je od konca 90. rokov nezastihnuteľný. Vraj bol vylákaný do zahraničia pod zámienkou dovolenky, z ktorej sa viac nevrátil.

Zmiznutie dvoch osôb, s ktorými mal Kollár obchodné vzťahy, vyvoláva rôzne otázky a navodzuje aj určité podozrenia. „Podporuje to aj dobový kontext, tvorený čulými a bohatými osobnými a obchodnými stykmi pána Kollára so slovenským podsvetím,“ naznačuje datel.sk. Ako príklad uviedol akciovku Solisko Šport, v ktorej okrem Kollára pôsobili aj Milan Erd, Milan Kušmirek a Mária Žembová.

Milan Erd, prezývaný Sližo, patril do kriminálnej skupiny Eduarda Diniča, ktorý bol v roku 1998 zavraždený. Milan Kušmirek, prezývaný Ježko a známy predstaviteľ podtatranského podsvetia, bol obchodným partnerom a priateľom Ondreja Žembu. Ten bol považovaný za hlavu organizovaného zločinu v tomto regióne. Mária Žembová je jeho matka, vo viacerých prípadoch zastupovala synove obchodné záujmy.

Kollár: S tými ľuďmi nemám nič spoločné

Denník Pravda oslovil opozičného politika Borisa Kollára a pýtal sa ho na Binku a Hajtmana. „Pýtate sa ma, čo bolo pred dvadsiatimi rokmi, osobne si na týchto ľudí nespomínam,“ povedal Kollár a zdôraznil, že za svoj život vybudoval, kúpil a predal možno 30 či 40 firiem. „Najskôr spoločnosť vybudujem, potiahnem ju hore a potom so ziskom predám a viac sa o ňu nezaujímam,“ dodal s tým, že všetky transakcie robí cez právnikov. „S tými ľuďmi nemám nič spoločné, nie sú to moji známi ani moje kone ani nič, predal som firmu a viac ma to nezaujíma,“ skonštatoval.

Kollár si nepamätá ani Erda či Kušmireka. „Ich mená mi nič nehovoria, nastúpili do spoločnosti až keď som z nej odišiel,“ pripomenul. Podľa obchodného registra rozdiel medzi odchodom Erda z firmy a príchodom Kollára bol jeden deň. Kušmirek a Žembová zase vstúpili do spoločnosti deň po Kollárovom odchode. Politik priznal, že Ondreja Žembu pozná, pretože ten podľa neho vlastnil všetky parkoviská v Tatrách a obchodovaniu s ním sa vraj nemohol vyhnúť.

V súvislosti s osobami Mirka Binku a Michala Hajtmana sa denník Pravda obrátil na políciu s otázkou, či ich eviduje ako nezvestných. Polícia reagovala tým, že poslala link, kde je verejnosti prístupný zoznam všetkých hľadaných osôb. V ňom sa meno Michala Hajtmana nachádza, Binkovo nie. Polícia vysvetlila, že v zozname nemusia byť všetci hľadaní. „Pátranie z operatívno-taktickych dôvodov môže byť nezverejnené,“ uviedlo policajné prezídium. Po Hajtmanovi bolo vyhlásené pátranie v marci 2002, vtedy mal približne 30 rokov.

Fotografie z Kuby

Nejde pritom o jediné mená z podsvetia, ktoré sa objavujú v súvislosti s Kollárom. Asi pred dvoma rokmi na verejnosť prenikli dovolenkové fotografie Kollára s bosom bratislavského podsvetia Jurajom Ondrejčákom alias Piťom, ktorý bol v roku 2014 odsúdený na 16 rokov väzenia za riadenie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a poškodzovanie cudzej veci. Na dvoch záberoch z Kuby, ktoré pochádzajú pravdepodobne z roku 2006, sú aj ďalší dvaja piťovci. Kollár vtedy tvrdil, že sa s Piťom na Kube stretli náhodou.

Jeden z mužov na snímke Tomáš Rajecký pre Pravdu pred dvoma rokmi potvrdil, že fotografie sú autentické a vznikli počas spoločnej dovolenky na Kube v roku 2006 alebo 2007. Rajecký vtedy povedal, že všetci boli kamaráti. Predseda hnutia Sme rodina mal s Piťom aj spoločne podnikať, od Piťa si mal prenajímať aj pozemky na Donovaloch.

Ďateľ.sk uzatvára, že z perspektívy trestného práva je Boris Kollár, prinajmenšom pre túto chvíľu, bezúhonným občanom, z pohľadu politiky a dôvery vo verejného činiteľa sa veci javia komplikovanejšie. Doplnil, že politik môže iba ťažko obhájiť, že v jednom desaťročí mal obchodné i osobné vzťahy s kriminálnym podsvetím, prepisoval firmy na miznúce osoby a v inom desaťročí už ako politik ľuďom sľubuje jánošíkovskú exekučnú amnestiu a je levom televíznej smotánky.

Kto sú biele kone

Biele kone sa v 90. rokoch minulého storočia najčastejšie využívali na firemné podvody. Boli to často ľudia na okraji spoločnosti – bezdomovci, narkomani, alkoholici a pod. Na nich sa prepísali firmy, ktoré mali slúžiť na ekonomickú trestnú činnosť. Zarábali na fiktívnych obchodoch či na krátení daní. Kto stál v skutočnosti za nekalými obchodmi, sa polícii často nepodarilo vyšetriť, pretože sa najďalej dostala k bielemu koňovi. Niekedy ani k nemu nie, mafia takýchto ľudí zvykla likvidovať.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár