V ohrození života je už iba jeden zo zranených z Münsteru

Už iba jedna zo zranených osôb po sobotňajšom útoku automobilom v centre mesta Münster v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko je v ohrození života. Zdravotný stav ostatných hospitalizovaných sa ďalej stabilizoval.

11.04.2018 17:29
Nemecko Münster automobil ľudia náraz obete Foto: ,
Červená stuha s nápisom Münster je okolo horiacich sviečok v nemeckom meste Münster.
debata

Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu Univerzitnú kliniku. V nej leží aktuálne ešte sedem z viac ako 20 zranených. V inom nemocničnom zariadení, kam previezli v stredu aj jednu zo šestice hospitalizovaných v Univerzitnej klinike, sú v starostlivosti lekárov a zdravotníckeho personálu ešte traja zranení. Ani jeden z tejto trojice vážne zranených pacientov však nie je v ohrození života.

Zbraň, ktorou sa vodič – Jens R. – konajúci zrejme zo samovražedných pohnútok zastrelil krátko po náraze do ľudí sediacich pred jednou z miestnych tradičných reštaurácií, hrá pri vyšetrovaní kauzy nepodstatnú úlohu.

Ani prípadné vypátranie osoby, od ktorej si zosnulý vodič kúpil pištoľ pochádzajúcu z čias vojny v bývalej Juhoslávii a ktorú mal následne v ilegálnej držbe, by nemalo trestnoprávne dôsledky, pretože napomáhanie k samovražde nie je trestné, takýto človek by čelil iba stíhaniu pre porušenie platnej legislatívy v zbrojnej oblasti.

Život sa vracia do normálnych koľají

Pištoľ, ktorú Jens R. vlastnil bez zbrojného preukazu, je predmetom skúmania expertov z Krajinského kriminálneho úradu.

V Münsteri sa medzičasom život vracia do normálnych koľají. Zamestnanci dvoch reštaurácií ležiacich bezprostredne pri mieste tragédie, pri ktorej prišli popri samovrahovi o život 51-ročná žena a 65-ročný muž, v stredu už nastúpili do práce a privítali prvých hostí. Nie však pri stoloch a stoličkách pod holým nebom, na to ešte nenadišiel ten správny čas.

Predtým sa spoločne s kolegami z okolitých gastronomických podnikov stretli v duchu obrovskej solidarity na neďalekom námestí, kde strávili mlčky niekoľko minút.

Vyšetrovanie útoku pokračuje, pre políciu i prokuratúru zostáva motív konania samovraha stále nejasný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Münster #útok vozidlom #útok v Münsteri