Dostali doživotie, väzeniu sa vyhli útekom

Za vraždy, lúpeže, vydierania, krádeže a mnoho ďalších trestných činov dostali v stredu od Najvyššieho súdu bývalý bos východoslovenského podsvetia Róbert Okoličány a jeho dvaja kumpáni Robert Nigut a Jaroslav Potuček doživotné tresty. Ďalší z nich Jozef Leško "vyfasoval" 24,5 roka. Za mrežami skončil iba jeden, ďalší traja sú na úteku. Polícia po kriminálnikoch pátra.

12.04.2018 11:32 , aktualizované: 18:40
okoličány Foto: ,
Róbert Okoličány, ktorý údajne šéfoval v Košiciach zločineckej skupine podsvetia, na zábere zo 7. apríla 2010.
debata (254)

Okoličány, ktorý už bol nejaký čas na slobode, zmizol a nebol už ani na pojednávaní. Polícia po ňom vyhlásila pátranie. Rovnako ako po Leškovi. Vyplýva to z oficiálnej stránky slovenskej polície o hľadaných a nezvestných osobách. Nigut, ktorý je považovaný za nebezpečného člena skupiny a experta na zbrane, utiekol už pred šiestimi rokmi. V pátraní je od októbra 2013 na základe európskeho zatykača.

Minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smeru) verí, že odsúdených policajti nájdu. „Za posledné roky sa to polícii úspešne podarilo aj v takých prípadoch, keď osoby unikali spravodlivosti aj viac ako desať rokov,“ povedal minister.

Nástup do väzenia trom mužom nariadil Najvyšší súd hneď v stredu po vynesení rozsudku. „V prípade odsúdených Okoličányho, Potučka, Leška odoslal príkaz príslušnému útvaru Policajného zboru faxom, a to bezprostredne po vynesení rozsudku a po následnom administratívnom spracovaní príkazu na dodanie do výkonu trestu o 15.51 h,“ spresnila hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

Polícia tvrdí, že nemohla konať skôr, kým nedostala príkaz od súdu. „Od momentu kedy polícia obdržala príkazy, mohla začať konať v súlade so zákonom a uvedené osoby na základe príkazu zatknúť. Včera 16.27 h polícia zatkla jednu osobu a vykonávajú sa ďalšie opatrenia na zatknutie dvoch osôb, voči ktorým boli príkazy vydané,“ reagovala policajné prezídium vo svojom stanovisku.

Kritiku opozície, že policajti si nerobili svoju robotu a nechali zločincov ujsť, polícia odmieta. Upozornila tiež, že sa o tento prípad zaujímala a senátu sama zaslala žiadosť o vydanie príkazu na dodanie do výkonu trestu voči trom osobám.

„Opätovne sme svedkami nedôvodných útokov voči činnosti polície, napriek tomu, že táto koná len v súlade so zákonom a dokonca proaktívne namiesto príslušných orgánov (súd a prokuratúra),“ píše sa v stanovisku policajného prezídia s tým, že je tu snaha vo verejnosti vytvoriť obraz o nečinnosti a nezákonnom postupe polície.

V stredu pred trojčlenným odvolacím senátom Najvyššieho súdu figurovalo spolu 16 obžalovaných zo skupiny Okoličányho, ktorých prokurátor vinil z 20 skutkov. Dopustiť sa mali trestných činov ako založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej a teroristickej skupiny, viacerých vrážd, nedovoleného ozbrojovania, lúpeže, vydierania, krádeže, poškodzovanie cudzej veci a ďalších. Okoličányho, Niguta a Potučka odsúdil na doživotné tresty, Leško dostal 24,5 roka, ďalší deviati členovia skupiny od dvoch do 12,5 roka. Dvaja obišli s podmienkou a jeden bol oslobodený. Rozhodnutie súdu bolo právoplatné. Celý spor sa ťahal viac ako desať rokov.

zväčšiť Po Róbertovi Nigutovi, ktorý čelí obvineniam z... Foto: SITA, Prezídium Policajného zboru
Róbert Nigut Po Róbertovi Nigutovi, ktorý čelí obvineniam z úkladnej vraždy v štádiu pokusu a z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, pátra polícia.

Pôvodná obžaloba na celý zločinecky gang bola podaná v apríli 2007. V prípade figurovalo viac ako 200 svedkov a spis v tejto dlhoročnej kauze mal takmer 20-tisíc strán.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že Okoličánymu pri úteku mohol niekto pomôcť. „Musíte mať pomoc špeciálnych útvarov a veľa peňazí,“ mieni Žitný s tým, že určite zmizol do krajín, s ktorými Slovensko nemá dohody o vydávaní zločincov. Takýchto krajín je podľa neho veľa. Na otázku, či je vôbec šanca, že ho polícia nájde, poznamenal, že naša pátracia jednotka je schopná. „Máme tam kvalitných a špičkových ľudí a už dokázali vypátrať kdekoho,“ doplnil.

Okoličány podľa neho teraz možno získal nejaký čas, ale na ako dlho, to je ťažko povedať.

„Keď už stratíte svoje výsostné územie, ktoré ste ovládali, tak to je definitívny koniec, už budete len lovná zver,“ skonštatoval.

Keďže bývalému šéfovi východoslovenského podsvetia sa podarilo ujsť tak rýchlo, vyvstáva otázka, či nespolupracoval s tajnou službou.

Utečencov by mala najprv hľadať polícia v Košiciach. Ak neuspeje, pristúpi sa k celoštátnemu pátraniu. Až potom môže byť vydaný európsky zatýkací rozkaz a napokon medzinárodný zatykač. Do zahraničia ušlo už viacero mafiánov alebo exagentov. Napríklad Karol Mello, ktorý je obvinený z viacerých vrážd, sa v roku 2011 chybou sudcu dostal na slobodu. Zmizol v Karibiku. Bývalý člen SIS Ľuboš Kosík sa ukryl v Mali po tom, čo mu v roku 2016 Najvyšší súd potvrdil rozsudok 14 rokov väzenia za podvod. Tiež neprišiel na vyhlásenie rozsudku.

Do väzenia nenastúpil ani Dávid Brtva, ktorému koncom marca Najvyšší súd potvrdil deväťročný trest za tunelovanie nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest. Od minulého týždňa je po ňom vyhlásené pátranie.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

254 debata chyba
Viac na túto tému: #Okoličány #Róbert Okoličány