Exporadca Bannon Bielemu domu vraj navrhol, ako sa zbaviť vyšetrovateľa Muellera

Stephen Bannon, bývalý strategický poradca Bieleho domu, navrhol ľuďom z okolia prezidenta Donalda Trumpa spôsob, ako ochromiť vyšetrovanie škandálu okolo údajného ruského vplyvu na americké prezidentské voľby. Napísal to denník The Washington Post. Bannon sa Trumpovi vlani v lete znepáčil a musel funkciu opustiť. Podľa washingtonského denníka však s personálom Bieleho domu neprerušil styky.

12.04.2018 12:06
Steve Bannon Foto: ,
Najdôležitejší poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa prekvapil odsudzujúcim výrokom na adresu belošských nacionalistov.
debata (1)

Vyšetrovanie ruskej aféry, ktoré vedie bývalý šéf FBI Robert Mueller, sleduje Trump s veľkou nevôľou, pretože by mohlo spochybniť jeho volebné víťazstvo a oslabiť jeho pozíciu na poste hlavy štátu. Trumpova kritika Muellerovho postupu v poslednom čase silnie, prezident nedávno vyšetrovanie označil za hrozbu pre Spojené štáty.

Bannon podľa washingtonského denníka navrhuje, aby prezident najprv odvolal námestníka ministra spravodlivosti Roda Rosensteina, ktorý Muellera do funkcie zvláštneho vyšetrovateľa vymenoval. Priamo Muellera Trump odvolať nemôže, ale Rosensteinovým odchodom by svoj cieľ dosiahol, pretože jeho nástupca by sa potom mohol Muellera zbaviť. Minister spravodlivosti Jeff Sessions sa od vyšetrovania ruskej stopy drží stranou, pretože sám zamlčal svoje kontakty s bývalým ruským veľvyslancom.

Trump môže odmietnuť spoluprácu s justíciou

Druhým krokom by podľa Bannonovho návrhu malo byť zastavenie akejkoľvek spolupráce personálu Bieleho domu s vyšetrovateľmi z Muellerovho tímu. Trumpovi poradcovia zatiaľ s výsluchmi súhlasia a pri vyšetrovaní spolupracujú.

Trump by nakoniec mal podľa Bannona využiť takzvanú „výsadu výkonnej moci“ zvanú executive privilege, ktorá podľa ústavy umožňuje prezidentovi a jeho spolupracovníkom odmietnuť za určitých okolností spoluprácu s justičnými orgánmi. Prezident podľa Bannona nebol o tejto možnosti svojimi poradcami dostatočne informovaný, čo vraj bola „strategická chyba“.

Trump sa na Bannona stále hnevá

The Washington Post priznáva, že nenašiel náznaky toho, že by sa Biely dom odporúčaním Bannona hodlal riadiť. Vlani v lete prezident jeho ‚vyhadzov‘ okomentoval vyhlásením, že sa Bannon ‚pomiatol‘, a situácia sa vraj príliš nezmenila. „Keď pred prezidentom vyslovíte Bannonovo meno, nie je to pekný pohľad,“ citoval denník istého vládneho úradníka.

Snaha Bannona ovplyvniť rozhodovanie prezidenta je však podľa washingtonského denníka známkou silnejúceho tlaku na personál Bieleho domu, aby s Muellerovým vyšetrovaním skoncoval. Podľa mnohých amerických kongresmanov by však Muellerov ‚vyhadzov‘ mohol vyústiť do ústavnej krízy a obvinení prezidenta, že bráni spravodlivosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #Steve Bannon #Robert Mueller #zasahovanie do volieb