Beblavý predložil návrhy zákonov na zmenu fungovania polície a prokuratúry

Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý, ktorý založil stranu SPOLU – občianska demokracia, podal do parlamentu návrhy troch zákonov, ktoré majú zásadne zmeniť fungovanie polície a prokuratúry. Ako povedal Beblavý na tlačovej besede, v piatich zásadných veciach sa líšia od návrhov nového ministra vnútra Tomáša Druckera, ktorý by len zabetónoval nominantov Smeru.

12.04.2018 13:18
beblavý, spolu Foto: ,
Líder hnutia SPOLU - občianska demokracia Miroslav Beblavý.
debata (12)

SPOLU chce nielen zmeniť výber policajných funkcionárov, ale aj to, ako prokuratúra a polícia pri vyšetrovaní káuz fungujú. Beblavý pri tvorbe zákonov vychádzal z programu SPOLU s názvom Rekonštrukcia štátu, ktorý obsahuje 66 opatrení na hĺbkovú zmenu inštitúcií.

Prvým rozdielom medzi Beblavého návrhom a návrhom ministra vnútra Tomáša Druckera je, že sa venuje nielen polícii, ale aj prokuratúre, pretože prokuratúra má rovnaký podiel na zlyhávaní právneho štátu ako polícia. Druhý rozdiel je v tom, že SPOLU odmieta Druckerovu snahu zabetónovať nominanta Smeru na sedem rokov v úrade policajného prezidenta. Za policajného prezidenta by mal zodpovedať minister vnútra, ten by však nemal byť neobmedzeným pánom nad jeho výberom. Kandidáti by mali prejsť verejným vypočutím v parlamente, na základe ktorého by si minister vnútra vybral, ale konečné slovo nad vymenovaním a prípadným odvolaním by mal aj prezident.

Naopak, nezávislosť od ministra vnútra aj policajného prezidenta chce SPOLU dosiahnuť pri inšpekcii a ochrane policajtov, ktorí sa znepáčia mocným. „Navrhujeme, aby vznikla nezávislá Rada pre integritu policajného zboru, ktorá by dozerala na etiku v Policajnom zbore a chránila vyšetrovateľov a policajtov pred svojvôľou nadriadených. Zároveň by vymenúvala a odvolávala šéfa inšpekcie. Dosiahlo by sa tak, že minister vnútra by mal cez policajného prezidenta manažérsku a politickú zodpovednosť, ale na ich prácu by dohliadal nezávislý a verejnosti otvorený orgán,“ vysvetlil Beblavý.

Štvrtý rozdiel je v tom, že SPOLU chce zabrániť manipulácii vyšetrovania a posilniť verejnú kontrolu. Pre policajtov aj pre prokurátorov sa do zákona dostáva zabezpečenie prideľovania vecí náhodným výberom, aby bola vylúčená možnosť ovplyvňovania pridelenia vecí. Zároveň sa navrhuje rozšírenie okruhu zverejňovaných informácií o rozkazy, nariadenia, príkazy alebo pokyny ukladané policajtom a prokurátorom z dôvodu verejnej kontroly možného zasahovania do vyšetrovania.

SPOLU chce zmeniť fungovanie polície tam, kde skutočne dochádza k vyšetrovaniu – na úrovni krajských a okresných riaditeľov policajného zboru. Navrhujú obmedziť ich funkčné obdobie a meniť ich pôsobisko. Beblavý preto navrhuje, aby boli vyberaní cez výberové konania na päť rokov a aby v jednom mieste mohli policajní riaditelia a prokurátori pôsobiť maximálne 10 rokov a potom by museli prejsť na iné pracovisko, aby sa zabránilo vzniku miestnych mafií.

SPOLU pred týždňom verejnosti predložila dokument so 66 opatreniami s názvom Rekonštrukcia štátu, ktorý má ambíciu hĺbkovo zmeniť fungovanie politiky na Slovensku. „Do dnešného dňa nám k nemu občania poslali 490 pripomienok a námetov,“ uzatvára Beblavý.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #Miroslav Beblavý #strana Spolu