Najvyšší súd zamietol sťažnosť talianskeho podnikateľa Vadalu voči väzbe

Najvyšší súd zamietol sťažnosť talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu voči väzbe. Rozhodnutie Krajského súdu (KS) v Košiciach, ktorý ho do väzby vzal, považuje za zákonné a správne.

12.04.2018 14:32 , aktualizované: 14:55
Antonino Vadala Foto: ,
Podnikateľ talianskeho pôvodu Antonino Vadala na súde v Košiciach.
debata (2)

Najvyšší súd vráti spis predkladajúcemu súdu, teda Krajskému súdu v Košiciach. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Krajská prokuratúra v Košiciach podala na súde návrh na vydávaciu väzbu pre Antonina Vadalu, ktorý je v Taliansku trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz.

„Teraz musí krajský súd najprv rozhodnúť o našom návrhu na vydávaciu väzbu, ktorú sme podali uplynulý víkend. Ak súd Antonina V. zoberie do vydávacej väzby, tento bude mať znova právo podať sťažnosť. Ak rozhodnutie o vydávacej väzbe nadobudne právoplatnosť, bude naďalej prebiehať predbežné vyšetrovanie prokurátora, v ktorom sa budú vykonávať úkony rozhodujúce pre konečné rozhodnutie teda či bude osoba vydaná,“ povedal pre Pravdu hovorca Krajskej prokuratúry Košice Milan Filičko.

Po rozhodnutí o vydávacej väzbe sa bude prokurátor pri výsluchu Antonina Vadalu pýtať, či s vydaním súhlasí. Ak by s tým problém nemal, celý proces by sa tým urýchlil. Ak vydanie odmietne, bude pokračovať vykonávanie všetkých úkonov a sudca následne rozhodne či je vydanie prípustné a Vadala bude vydaný. Samotný prevoz do Talianska by už prebiehal v réžii polície.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Antionino Vadala